Bara att buga för Bayerns vändning

SPORTBLADET

LONDON. Vi måste fråga oss vad som är märkligast:

Att ett Manchester United med 15 (!) skadade spelare kan åka till Tyskland och slå Wolfsburg med 3–1?

Eller att detta Wolfsburg ändå kan gå vidare i Champions League – trots att laget slutade trea i gruppen?

Foto: Foto: GETTY IMAGES
Owen jublar efter sina tre mål.

Dopningsstrulet kring CSKA Moskva rör ju till begreppen lite, om man säger så.

Det avslöjades i går att de två ryska landslagsbackarna Alexej Berezutskij och Sergej Ignasjevitj hade tagit förkylningsmedicinen Sudafed inför bortamötet med Man United den 3 november, och ingen av dem spelade när CSKA nådde 2–1 mot Besiktas i Istanbul. Det innebär att CSKA löper risk att bli av med sin andraplats i gruppen. Det innebär till och med att ryssarna kan bli utkastade ur turneringen för flera år framåt.

Reglerna säger ju att om en spelare befinns dopad, då blir det ett personligt straff. Är det två eller fler drabbar det hela klubben. Och om just de två som testades på Old Trafford hade tagit en förbjuden substans – hur många andra i laget hade också gjort det?

Jag hoppas att CSKA frias

Jag vet inte, det känns lite...löjligt. Så vitt jag förstår av rapporterna sent i natt rör det sig om ren ”misstagsdopning”, spelarna hade fått en mild förkylningskur av klubbens läkare. Som i sin tur borde ha berättat detta för dopningskontrollanterna. Jag har själv köpt Sudafed i snabbköpet runt hörnet och inte fan har jag känt mig piggare.

Men regler är alltså regler, det finns en lista över förbjudna preparat, och Uefa har ett rätt knepigt fall att ta ställning till den 17 december, dagen före lottningen av åttondelsfinalerna. Vad finns det för prejudikat? Var måste man dra gränsen?

Wolfsburgs klubbledning sa i natt att de trodde på en friande dom för CSKA. Jag hoppas också att det blir så OM det hela rör sig om ett missförstånd. Dessutom tycker jag att CSKA rent fotbollsmässigt har gjort sig förtjänt av sin åttondelsplats. Wolfsburg hade en jättechans att fixa avancemang av egen kraft, de tyska mästarna ställdes mot ett United som hade nio försvarare skadade eller sjuka (tio om man räknar Owen Hargreaves). Det är ju helt absurt.

Ändå gjorde tyskarna en mycket svag insats mot ett United som spelade 3-5-2 med Darren Fletcher, Michael Carrick och Patrice Evra som backlinje. Hur man taktiskt kan undgå att utnyttja ett motståndarförsvar som aldrig spelat ihop – ja, som till två tredjedelar inte ens är försvarsspelare – är obegripligt.

Korkat att lämna Owen utanför VM

Å andra sidan får man kanske vända på det och applådera Man United. Det är beundransvärt, bortom all logik, att åka iväg till varglyan, spela disciplinerat, jobba för laget, omdisponera styrkorna och vinna med 3–1 i en match som man inte ens behöver vinna.

Men det är klart, har man reserver som Michael Owen att kasta in i brist på annat, då finns det ju resurser.

Owen gjorde sitt första hattrick för United, och som ni minns gjorde han ett annat minnesvärt hattrick på tysk mark för åtta år sen: när Svennis England vann med 5–1 i VM-kvalet.

Det sägs att Owen inte är lika snabb nu, att han tappat det där riktiga kobrahugget i steget efter sina svåra skador. Men ser man honom i en sån här match framstår det ändå som lätt korkat av Fabio Capello om han lämnar Owen (30 år nästa vecka) utanför VM-truppen i sommar. Jag menar...vilken liten djävul att ha i bakfickan om England jagar ett mål i slutet, vilken fullkomligt grym avslutare!

I övrigt är det bara buga för Bayern Münchens imponerande vändning (4–1) mot ett Juventus som tycktes sluta spela efter David Trezeguets 1–0, och Ronaldos stora show när Real Madrid vann i Marseille (3–1).

Apoel Nicosia – gladast i går

Men gladaste laget i går?

Troligen Apoel Nicosia, som tog en poäng (2–2) på Stamford Bridge och jublade som om man vunnit hela Champions League.

Inte lika roligt för ett Chelsea som haft några tunga dar – och som nu fick se Michael Essien utgå med en lårbristning. Han kan bli borta i veckor och missar troligen afrikanska mästerskapen också.

Vad det är med denna höstsäsong begriper jag inte, men har det nånsin varit så många skador i toppklubbarna? Det måste vara rekord. Det bara smäller när knäsenor, ligament och mellanfotsben ryker, och det kan givetvis ha med det tuffa spelprogrammet att göra.

Jag vet inte om det finns nån medicin mot den här utvecklingen. Den heter i alla fall inte Sudafed.

ARTIKELN HANDLAR OM