Nu börjar matcherna som skiljer pojkarna från männen

SPORTBLADET

LONDON. Så nu när slätlöpningen är avklarad och vi står där framför den första, branta backen – hur är statusen hos dom som ligger i täten?

Börjar inte tungan hänga lite på Chelsea? Andas inte Arsenal lite väl tungt? Hur många meter har Inter kvar i benen?

Visst är det Barcelona som ser fräschast ut?

Allt har i princip gått som förutspått så här långt i Champions League-racet, det var egentligen bara Liverpool som snubblade på raksträckan, och det är nu det RIKTIGT intressanta börjar: terrängavdelningen, uppförsbackarna som knockar dig, matcherna som skiljer pojkarna från männen.

Åttondelsfinalerna lottas den 18 december, och redan där kan vi få mäktiga möten. Vi kan få Inter-Chelsea, till exempel. Eller Barcelona-Milan. Eller Manchester United-Bayern München. Eller Arsenal-Milan. Eller Real Madrid-Inter. Eller ett svenskmöte mellan Zlatan Ibrahimovics Barcelona och Olof Mellbergs Olympiakos.

Våga vara kappvändare

Vem vet. Det känns i alla fall som om en stor del av tjusningen med den här turneringen är lottningen inför den första, stora uppförsbacken.

Det är nu vi börjar spekulera i vilket lag som kommer att ta hem det här, det är nu det kommer förlängningar och straffsparkar in i bilden och det är nu vi på allvar börjar vända våra kappor efter vinden.

Gör vi inte alltid det, vi som skriver och spekulerar? Vänder kapporna efter vinden?

Jo, gudskelov vågar vi det. Vi gör det trots alla hånfulla unga mejlare som slentrianmässigt kallar oss ”kappvändare” när vi tippar Man United som ligasegrare i september och ändrar oss till Chelsea i mars.

Som om det skulle vara samma väder varenda dag. Som om vi skulle slå upp fönstret och konstatera: jaha, det spöregnar. Men jag måste skriva att det är solsken. Det påstod jag ju förra veckan.

Barcelona bättre än Chelsea

Fotbollen är en enda stor kappvändning eftersom form är en färskvara. Håller man envist fast vid att det är mulet trots att det plötsligt blivit klarblått ute är man inte ärlig.

Kan vi vara överens om det?

Jag skriver det för att jag ämnar göra en liten...nej, inte kappvändning, men väl en lätt släng med halsduken över axeln:

Förra veckan skrev jag att Chelsea var världens bästa klubblag (efter 3-0 mot Arsenal borta).

Idag tippar jag att Barcelona vinner Champions League. De ser helt enkelt bättre ut just nu.

Det återstår 16 lag i kampen om europamästerskapet, jag tror att jag sett 13 av dem live i turneringen de senaste åren (alla utom Stuttgart, Fiorentina och CSKA Moskva), och om jag ska ranka dem inför åttondelen blir det så här:

FAKTA

WENNMANS RANKING:

1. BARCELONA

Var i farozonen när Dynamo Kiev tog en blixtledning i går, sen släppte de aldrig bollen ifrån sig. Messi och Zlatan utmärkta. Om Barca fortsätter att röra sig som om de vore 14 man på plan vinner de det här.

2. CHELSEA

Mitt ursprungliga tips sviktar lite nu, tre raka matcher utan vinst. Vad som oroar är skadan på Michael Essien, framför allt.

3. MANCHESTER UNITED

Vet inte varför jag tycks underskatta dem lite i år. De vinner ju även när de har 15 man skadade. Blir MINST semifinal.

4. REAL MADRID

Ronaldo-faktorn sken igenom rätt tydligt i tisdags och laget blir farligt. Måste undvika de tre översta lagen så länge som möjligt, dock.

5. ARSENAL

Ställde upp med tidernas yngsta CL-lag i i går, men om man inte hittar en fysiskt stark striker – som inte är ”cuptied” – blir det svårt att gå längre än till kvarten.

6. BAYERN MÜNCHEN

Som utskällda Bayern spelade mot Juventus anar man en ny vinnarattityd som kan bli rätt besvärlig för alla andra.

7. MILAN

Vaddå, Milan högre än Inter? Ja, jag tror rutin och gamla CL-traditioner spelar en viss roll här. De engelska lagen, till exempel, har större respekt för namnet Milan än för Inter.

8. INTER

Risken – eller chansen, hur man nu ser på det – att få möta ett engelskt lag i åttondelen är 50 procent. Jag tror Mourinho vill vänta lite med det.

9. BORDEAUX

Övervärderar jag dem? Kanske. Men laget gick obesegrat genom gruppspelet, tog 16 poäng och kan vara ”the best of the rest”.

10. SEVILLA

Får man tro de senaste oddsen från engelska bookies i natt är Sevilla sjundehandsfavorit att vinna titeln. Intressant. Vet de nåt som jag inte sett?

11. FIORENTINA

Slog ett sista hammarslag i skallen på Liverpool på Anfield. Ser ut som ett livsfarligt kamratgäng som kan överraska.

12. LYON

Borde kanske rankas högre än Fiorentina? Nej. Lyon är lättare att läsa.

13. STUTTGART

Gjorde 3-0 på rekorddtid i går och är klart suget, klart i form. Men räcker ändå inte långt.

14. PORTO

Rankas högre av de flesta. Men jag tycker att de var bättre förra säsongen, faktiskt.

15. CSKA MOSKVA

Tycks klara sig undan i dopningsskandalen, och ingen vill åka till Moskva i februari. Är möjligen turneringens dark horse.

16. OLYMPIAKOS

Bra gjort att ta sig vidare (1-0 mot Arsenal i går), men jag tror inte det lag som lottas mot Mellberg och kompani kommer att gråta.