Peter Wennman: Kan vi få en svensk Boxing Day-hjälte i dag?

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Sebastian Larsson gör en utmärkt säsong för sitt Birmingham – som är den stora snackisen i Premier League med nio raka utan förlust.
SPORTBLADET

LONDON. Det är nu det börjar, brukar dom säga.

Två matcher på tre dar. Sen full fart genom ett stentufft januari. Det är nu de riktiga männen brukar klappa pojkarna på huvudet och vinka adjö i tabellen.

Men det känns annorlunda i år.

Vem kunde till exempel tro att Sebastian Larsson skulle vara inblandad i dagens hetaste match, Birmingham–Chelsea?

Vem kunde tro att Fulham står med chans att passera Liverpool i dag – trots en match mindre spelad?

Vem kunde tro att De Fyra Stora skulle stå med sammanlagt NITTON ligaförluster redan den 26 december?

Jag vet inte om jag under mina år i London upplevt ett intressantare läge vid den här tiden på året. Det känns som om det är grejer på gång. Det känns som om gamla mönster är på väg att brytas.

Visst, tre av de gamla vanliga storfräsarna ligger i topp. Men Chelsea har tappat ”onödiga” poäng på sistone och står med skadeproblem på såna som Essien, Anelka och Deco. Under afrikanska mästerskapen kan det bli ont om anfallare. Manchester United, med en färsk 3–0-smäll mot Fulham i nacken, har sina skadebekymmer i försvaret. Arsenal saknar van Persie och behöver täcka upp med mer tyngd framåt.

Sebs Birmingham – en snackis

Normalt sett visar de stora och rika sin klass när spelprogrammet blir som tyngst, det är då det brukar betala sig med breda trupper. Men det känns som om det där börjar jämna ut sig. Jag tror att Aston Villa, Tottenham och Manchester City kan packa ihop tabelltoppen ytterligare de närmaste veckorna. Det kan dessutom hända spännande saker i januarifönstret. Och om Liverpool hittar sig självt igen blir det ännu roligare.

Den stora snackisen för närvarande är Birmingham City, som har nio raka utan förlust. Sjua just nu. Det kommer att bli ett jädra drag på St Andrews i?dag och många engelska experter tror att Chelsea kan åka på stryk. Dags för Seb Larsson att smeka in en ny frispark?

Annars denna Boxing Day (julgåvor till de hemlösa brukade förvaras i en Christmas Box, därav uttrycket):

Kanonderby mellan två lag i form:

Fulham och Tottenham. Om Roy Hodgson knäcker Harry Redknapp också kan han vara rätt nöjd med de senaste veckorna.

Nervösa uppgörelser i bottenstriden, framför allt West Ham–Portsmouth och Burnley–Bolton. Fortsätter West Ham och Bolton förlora ryker snart jobben för Gianfranco Zola och Gary Megson.

Ny på jobbet är däremot Roberto Mancini. Mycket intressant att se hur Manchester City reagerar på sparkningen av Mark Hughes. Stoke hemma. Ingen match man vinner på beställning, men ett kryss igen vore nästan komiskt.

Det blir i alla fall fulla hus överallt och grym stämning i dag. Annandags-fotbollen i England är speciell på många sätt.

Svensson längtar tillbaka

Jag pratade med Elfsborgshjälten Mathias Svensson i går, en man som vet vad det handlar om efter spel i fem engelska lag (Portsmouth, Crystal Palace, Charlton, Derby och Norwich).

– Man längtar ju tillbaka till det där... just dom där juldagarna när det var tätt mellan matcherna, det var fotbollsfest, mycket känslor, mycket sång på läktarna och härligt drag på publiken, sa han.

Klart Svensson minns det med glädje. Han var som vassast runt jul. Ett år gjorde han Charltons segermål, 1–0, mot Everton tre dar före julafton. Ett annat avgjorde han också för Norwich mot Nottingham, 1–0. Det var på annandagen.

Kan vi få en svensk Boxing Day-hjälte i dag också?

Heter han möjligen Sebastian Larsson?