Mästarnas nyårssmäll

Wennman: Utklassning – Uppvisning – United – Chelsea får se upp

Foto: Bildbyrån
19-åringen Rafael Da Silva gjorde sitt första mål på Old Trafford. Manchester United vann till slut med hela 5–0 över Erik Edmans Wigan.
SPORTBLADET

MANCHESTER. Kvällen före nyårsafton tog Premier League farväl av 2009 med dunder och brak och ett sprakande fyrverkeri.

Tio mål, två lysande stjärnlag, ett party att minnas.

Men mina damer och herrar:

Efterfesten kan pågå hela våren.

Om vi börjar med Manchester United:

Jag huttrade ikapp med 74 560 andra på Old Trafford för att se Wigan bli ett slaktoffer som vanligt, United hade tio raka mot grannen strax utanför stan och gjorde 5–0 senast i ligan.

Det var utspelning från start, men Wayne Rooney sköt i stolpen efter en tunnel på Maynor Figueroa (det kunde blivit en klassiker), Dimitar Berbatov blev blåst på en straff, det missades chanser hit och dit och man tänkte...jaså, det är en sån kväll. Börjar det krångla fortsätter det.

Jamentjenare.

Rooney skarvade in 1–0 efter Rafael Da Silvas långa löpning och inlägg, sen var nyårsshowen i gång. 3–0 i halvtid. 5–0 till slut. Igen.

Tio bakåt på 109 minuter för Edman

Super-Wayne var som en sån där tidig pubertetsgrabb man kunde stöta på i pojklagsmatcherna, om ni minns. En sån som hade mustasch redan vid tolv år och var större och starkare och frustande sprang som en bisonoxe över planen och var helt överlägsen. Vad trött man blev. Man tyckte det var fuskigt. Och det var väl ungefär så Wigans backar kände igår när Rooney lekte med dem.

Senast jag såg Erik Edman på Old Trafford satt han på pressläktaren och var bisittare i tv. Nu fick han hoppa in vid 4–0 eftersom Antonio Valencia och Rafael gjorde narr av Wigans vänstersida.

Edman kom in i den 71:a minuten. I den 74:e gjorde hans gamle klubbkompis, Valencia, 5-0. Det var inte direkt vad Edman behövde efter 1-9 mot Tottenham. Han har varit inne på tio bakåt på 109 spelminuter. Får man föreslå en karriär inom media i stället?

Så mycket mer är det inte att orda om det. Det var utklassning, uppvisning, kanske Uniteds bästa match under höstsäsongen. Mästarna går in i 2010 med gott hopp om att försvara titeln.

Chelsea leder fortfarande, men sett till dagsform kan United ha mest att frukta från Arsenal.

Det är lustigt att ett lag som ständigt får höra att det saknar giftiga avslutare har gjort flest mål av alla i ligan, 51. Och vid seger i hängmatchen mot Bolton hemma på onsdag går Arsenal förbi United i tabellen.

Song en allt större favorit

4–1 borta mot det konkurshotade Portsmouth var snyggt, stabilt, stensäkert. Jag såg det mesta av matchen i tv i natt och blev på nytt imponerad av mittfältaren Alex Song. Han blir en allt större favorit. Arsenal kommer att sakna honom under afrikanska mästerskapen kommande månad.

Songs nickmål (4–1) är det inte många som gör om, det kräver exceptionell spänst och starka nackmuskler. Men ännu tjusigare var Aaron Ramseys 3-0. Den unge walesaren gjorde allt själv – jobbade tillbaka, vann bollen, drev upp den, drog bort en gubbe och sköt hårt, rent och pricksäkert i mål med vänstern.

Har Wenger något på gång i januari?

– Vi ska slåss, vi ska ge allt, vi är redo, vi tror, utbrast Arsene Wenger efteråt och lät som en presidentkandidat.

Han sa inte ”vi ska köpa nytt också”. Men det kanske är nåt på gång i januari?

– Vi är i alla fall inte emot det, sa Arsene. Och det kan man ju tolka som man vill.

?

Apropå Arsenal-Ramsey och unga målskyttar:

När högerbacken Rafael, 19 år, gjorde 3-0 mot Wigan (hans första på Old Trafford) sprang alla Man Uniteds spelare allt vad de orkade över hela planen för att krama honom. Som seden bjuder.

Men jag vet inte om jag sett en sån spontan glädje på den här arenan sen Henrik Larsson gjorde mål i sin debut för United.

Varpå vi kan knyta ihop det hela med ett annat målfyrverkeri: Glasgow Rangers slog Dundee United med 7–1, och Kris Boyd satte fem. Det innebar att Boyd passerade Celtic-legendaren Henrik Larsson som tidernas bäste målskytt i skotska ligan, 160 mot 158. Det var en nyårssmäll som hördes, den också.