Wennman: Omöjligt att spå jätterysaren

Foto: GETTY IMAGES
Carlo Ancelotti och Sven-Göran Eriksson i samspråk.
SPORTBLADET

LONDON. Jätterysare i dag, Manchester United-Chelsea, och det är omöjligt att sia, omöjligt att spå.

Så: Ta hit en påskkärring.

Har inte träffat en häxa på länge, men behöver en nu.

Det är möjligt att till och med kristallkulorna är sponsrade av Nike eller Adidas numera, men jag önskar jag hade en framför mig, en som kunde stilla min nyfikenhet.

Det handlar inte bara om seriefinalen på Old Trafford idag. Det handlar om det som kommer sen.

Vad händer i Chelsea om det inte blir en enda titel i år?

Vad händer i Manchester United om säsongen blir en besvikelse, ägarbråket fortsätter och Sir Alex Ferguson börjar skicka signaler om pensionering? Kom inte och säg att ni vet. Ni vet ingenting.

Italienskt samtal

Jag sitter och stirrar på en bild, tagen på Chelseas träningsanläggning i Cobham – så nära Blåkulla man kan komma – under torsdagen. Där går en Carlo Ancelotti med nerdragen keps. Där går en Sven-Göran Eriksson, steget bakom, med blank panna. De talar italienska, antar jag.

Om du hade sett den bilden i en påskhäxas kristallkula för...låt oss säga sex år sen...vad hade du tänkt? 2004 var Ancelotti tränare för Milan. Svennis var förbundskapten för England och nära att skriva på för Chelsea.

Om spåkärringen sen berättat för dig hur läget verkligen är år 2010 skulle du skrattat och vägrat betala:

Lars Lagerbäck är förbundskapten för Nigeria. Svennis är förbundskapten för Elfenbenskusten. Ancelotti är manager i Chelsea. José Mourinho är i Inter. Roberto Mancini är i Manchester City. Sir Alex är större än nånsin i Manchester United. Och, som en liten lokal bonus: Henrik Larsson är tränare i Landskrona.

Vad gör han om sex år?

Du hade inte trott på det där, inte jag heller, och därför ska man alltså aldrig räkna bort nånting när det handlar om framtiden.

Jag återvänder därmed till Svennis: Om han nu gör succé med Elfenbenskusten i VM, vem vet var den såphale gamle gentlemannen gör om sex år?

Går han i blå jacka och keps på Cobham, som Ancelotti i torsdags? Med nån annan steget bakom?

Eller har han ett annat toppjobb i Premier League?

Man kan inte utesluta några möjligheter. Kulan är rund. Så fort jag slår upp en tidning i dessa dagar är Svennis med på ett hörn, det är sluttjatat om Mexiko och Notts County, och i England är det inga mellanlägen: Svennis kan snabbt bli glödhet igen, han kan bli en jagad man om det går bra i Sydafrika.

Ferguson är besatt

Inte av Manchester United, dock. Det skulle i så fall ske över Sir Alex döda kropp. Och gamle Fergie har inga planer på att sluta än – åtminstone inte så länge det går bra.

United jagar sin 19:e ligatitel och Ferguson verkar närmast besatt av tanken på det rekordet. Klarar han det kunde man ju tänka sig en pensionering i exakt rätt läge och ett ”tack för den här tiden, ursäkta att jag tittade förbi”. Men det känns inte så...Sir Alex fortsätter nog tills de bär ut honom, de kommer att få bända loss hans fingrar från nedersta räcket på Old Trafford.

Säsongen ska avgöras

Det är alltså ”make or break” under fem dar nu, hela Uniteds säsong kan avgöras, och just då måste laget klara sig utan den fenomenale Wayne Rooney. Det är det alla snackar om inför matchen idag, hur United ska kunna göra mål på Chelsea utan Rooney, men enligt min mening måste en potentiell ligavinnare klara av ett sånt dråpslag. United har vunnit utan Rooney förr. Och har man en reserv som Dimitar Berbatov sitter man inte direkt på fattighuset.

Chelsea-Ancelotti tycker givetvis det är skönt att slippa Rooney, men säger samtidigt:

– Jag vill bara påminna om att vi saknar Michael Essien, Ashley Cole, José Bosingwa, Branislav Ivanovic och Ricardo Carvalho.

Han har en poäng där. Vi får inte glömma att Chelsea slåss om guldet utan den mäktige Essien och två ytterbackar i superklass. Ändå har de gjort 12-1 på två matcher, kommer till Old Trafford i kanonform och är...favorit?

Fråga inte mig. Vänd er till närmaste häxa.

ARTIKELN HANDLAR OM