Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Peter
Wennman

”Jag tror de flesta vill se Liverpool vinna”

Även om seger mot Chelsea kan innebära att United blir Englands mesta ligamästare

MANCHESTER. Gåta: Vad är det som är tre meter långt och luktar hembränt?

Svar: Första maj-tåget i Pajala.

Vi tar en till: Vad är det som är stort, rött och kliar sig i skallen?

Svar: Andra maj-klacken på Anfield.

Den där första är en gammal klassiker som dök upp på Facebook häromdan, den är så rolig att Pajalaborna själva gillar den. Jag har hört den med andra orter i huvudrollen. Ockelbo, till exempel.

Den andra är det inte mycket humor i.

Få saker är allvarligare för en Liverpoolsupporter än det gamla stamkriget med Manchester United. Och vice versa.

När nu den delikata situationen uppstått att Liverpool, genom att ta poäng mot Chelsea i dag, kan spela ligaguldet i händerna på United... ja, då förstår ni att det kommer att klias skallar på The Kop i eftermiddag.

Hur ska supportrarna egentligen ställa sig till det här? Är en seger mot Chelsea värd det pris Liverpool får betala, nämligen att United kan bli Englands mesta ligavinnare genom tiderna med 19 titlar? Statistik av den sorten spottar man inte på i det här landet.

Jag har förstått att det verkligen finns hardcore-fans som vill se sitt Liverpool förlora i dag eftersom de hatar United så innerligt. Men jag tror att de är i kraftig minoritet. Det är de vanliga gaphalsarna på nätet som hörs mest. De flesta som sitter på Anfield kommer nog att hålla stenhårt på de röda, inte minst för det faktum att det ju fortfarande finns en teoretisk chans att nå fjärdeplatsen i ligan. Vinst i dag och kryss mellan Manchester City och Tottenham på onsdag... då blir det nerver i sista omgången.

Visst har sir Alex hopp

Sir Alex Ferguson har givetvis gått ut med små uppmuntrande tillrop till Liverpool och förefaller plötsligt väldigt angelägen om att dödsfienden behåller ”sin stolthet som klubb”. United-Fergie vet förstås att allt står på sin spets i dag, trots att det är en omgång kvar. Vinst för Chelsea och loppet är kört. Då blir det blått champagnesprut från lastbilsflak i kortege genom västra London.

Finns det då nåt hopp för Sir Alex? Kan denna svängiga säsong bjuda på en sista, dramatisk scenförändring?

Jag utesluter inte det. Jag har en känsla av att Liverpool, efter det snöpliga uttåget ur Europa League i torsdags, kommer att göra en riktig kanonmatch i dag. Mötet med Atletico Madrid må fortfarande sitta i benen, det vilar ett allmänt tungsinne över Anfield, Torres är skadad, Rafa Benitez skapar rökridåer, klubbens framtid känns skakig och säsongen är mer eller mindre förstörd... så kanske just därför: det är i såna lägen, när prestationsångesten släpper, spelare kan slappna av och hitta tillbaka till sig själva.

Varför spelar ni inte offensivt oftare?

Jag förundras över ett (nästan högtidligt) uttalande från Rafa Benitez:

– Vi vill försöka vinna mot Chelsea, så vi kommer att gå ut med en offensiv inställning.

Jaha? Om Rafa anser att det bästa sättet att vinna matcher är via en offensiv inställning, varför kör han inte med den taktiken lite oftare?

Nå, får vi bara se en bråkdel av den desperata attackfotboll som Liverpool visade upp i den otroliga 4–4-matchen mot Chelsea i Champions League för två säsonger sen, då kan det bli kul. Den gången såg vi hur mycket en ”offensiv inställning” kan förlösa ett lags spelglädje.

     

Toppstriden kan alltså avgöras i dag. Men under tiden, en trappa ner: Efter att Manchester City kopplat av Aston Villa från Champions League-tåget (3–1) och Tottenham jobbat sig till 1–0 mot Bolton står vi inför en liten intrikat föreställning på onsdag kväll:

Manchester City–Tottenham.

Jag har inga siffror som bevisar detta, men engelsk press skriver i dag att det blir den största matchen i engelsk fotbollshistoria – sett ur ett ekonomiskt perspektiv. Så mycket betyder en plats i Champions League för dessa två slumrande gamla storheter.

Om Spurs vinner duellen ter sig framtiden så ljus att det kan bli ett maktskifte i norra London. Om City vinner kan vi vänta oss en storsatsning som fotbollsvärlden aldrig sett maken till.

Och om City tar den där fjärdeplatsen står vi också inför en ny gåta:

Vilken portugisisk-talande tränare med ett förflutet i Chelsea kommer att få ett anbud så flott att han svimmar?

Svar: Det är inte Big Phil Scolari.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet