Premier Leagues tio största profiler

Namnen som inte kommer att göra dig besviken

Arsjavin, Rooney, Cahill, Lampard, Fabregas, Modric, Gerrard, Scholes, Bale och Tevez är Wennmans tio profiler i Premier League.
SPORTBLADET

LONDON. En färsk undersökning visar att engelska män ägnar i genomsnitt 1 100 dagar av sina liv till att se fotboll i tv.

Det är 26 461 timmar. Det är också 25 procent mer tid än vad samma män lägger ner på att leka med sina barn.

Och du då, därhemma? Kommer du att kolla Premier League i?dag eller gå ut och gunga med ungarna?

Du behöver inte svara. Det kan vara lite känsligt, det där.

Jag finner det bara intressant att samma studie, utförd bland 4 400 manliga fotbollsfans, visar att en typisk engelsk fotbollsälskare börjar se matcher på tv när han är åtta år. Sen spenderar han totalt tre år av sitt resterande liv med att glo på 22 män som sparkar på en boll.

Är vi galna eller är vi galna?

Jag kan bara tala för mig själv, men jag vet hur det känns att bli förgiftad av Premier League. Jag flyttade till London första gången för exakt tio år sen, det var samma höst som drottningmodern fyllde 100 år och den där Concorden kraschade i Paris, och jag hade i ärlighetens namn mer koll på svensk ishockey än engelsk fotboll.

I dag kretsar mitt liv kring den märkliga, mäktiga, miljardindustri som heter Premier League. Jag älskar fotboll i allmänhet, jag njuter lika mycket av konsterna i La Liga och Serie A, men nu är det i England jag har mitt uppdrag och ska rapportera om hjältarna, om drömmålen, om fusket, om filmningarna, om domarmissarna, om de nya stjärnorna, om pengarna, om värvningarna, om derbyna, om snackisarna.

Ni är med mig, eller hur?

Jag har en känsla av att svenska män (kvinnor också, för den delen) mycket väl kan matcha britterna i den där undersökningen jag nämnde. Somliga av er kommer att se tre matcher i tv denna lördag, precis som ni kommer att göra nästa lördag. Ni kommer att se Tottenham–Manchester City vid lunchtid i dag. Sen kommer ni att följa nån av matcherna som börjar klockan 16. Sen kan ni inte låta bli att se Chelsea–West Bromwich på kvällskvisten.

I England är det förbjudet att tv-sända de matcher som börjar kl 16 på lördagarna, vilket alltså innebär att ni därhemma har ett större utbud att välja på. Jag tror kanske att svensken, så Premier League-älskare han är sen gammalt, ser mer engelsk fotboll än engelsmännen själva.

Det är också troligt att Sverige, i konkurrens med Norge, har de mest kunniga Premier League-fansen utanför England. Det finns mängder av grabbar och tjejer som ägnar större delen av sina liv åt att följa lag som Manchester United, Liverpool och Arsenal. De skulle inte gå ut och gunga med lillsyrran när det är match på tv, om man säger så.

Men säg att du är nyförälskad, nyligen invigd och aningen förvirrad, vad ska du då hålla koll på i premiäromgången denna helg? Vilka är superstjärnorna? Vilka spelare har det där lilla extra?

Jag ger dig tio namn, utan inbördes ordning, som inte kommer att göra dig besviken:

Cesc Fabregas

Åh, när du ser den här lille mannen tassa upp och smeka fram offensiva pass med en split vision a´la Peter Forsberg, då ser du ett spanskt geni i arbete. Möter Liverpool borta i morgon.

Carlos Tevez

Ryktena talar om osämja med managern Roberto Mancini och vantrivsel i England. Men om Carlito bara kommer upp i närheten av fjolårets nivå blir han en attraktion igen. Argentinaren är nästan omöjlig att ta bollen ifrån.

Steven Gerrard

När Stevie G första gången skulle slå en långcross med den konstiga VM-bollen i Sydafrika blåste den iväg 20 meter för långt. Strax efter fick han samma läge. Han slog den då, med vänstern (fel fot) perfekt på läppen, från 50 meters håll. Jag kunde säga mycket annat om honom, men jag tror ni förstår vilken fotbollsspelare det här är.

Wayne Rooney

Du måste ha levt på en öde ö om du inte hört talas om honom. En frustande, helvild bisonoxe som hette Gunnar Nordahl i sitt tidigare liv. Grym i ligan ifjol? Ja. Fiasko i VM i somras? Ja. Revanschsugen nu? You bet.

Andrej Arsjavin

Har inte bara en av de roligaste hemsidorna du kan besöka på nätet, han är lika klurig och underfundig på planen också. Den lille ryssen har stabiliserat sig i England nu och kommer att väcka slipsarna på Emirates.

Luka Modric

Kroaten med Cruyff-steget, Cruyff-näsan och Cruyff-numret (14) gjorde en sensationellt snabb comeback efter sitt benbrott i våras, och mot alla odds var han bättre än nånsin. Vilken spelare...

Spurs kan aldrig räknas ut när den här mannen får härja fritt.

Tim Cahill

En personlig favorit. Inte för njutbar bollbehandling eller genialiska pass, däremot för ett hjärta stort som mellanviktsboxaren Roberto Duran.

Skjuter bollen med huvudet – och slår hörnflaggan sanslös med sin målgest.

Frank Lampard

Det vore väl idiotiskt att göra en sån här lista utan Stålmannen himself. Aldrig skadad, alltid pålitlig, alltid 20 mål eller mer, mittfältare som han är. Ingen coach i världen skulle tacka nej till en sån lagspelare.

Paul Scholes

Vi trodde att sagan var slut, att The Ginger Prince var färdig, men förra säsongen och inledningen av denna visar att hans bollkontroll och passningsförmåga är lika bra som nånsin tidigare. Det finns sju andra Unitedstjärnor jag kan nämna på den här listan, men Scholes måste med.

Gareth Bale

Jag kunde säga Adam Johnson, Jack Wilshere, Joe Hart, Kieron Gibbs eller nån annan av de brittiska talanger som faktiskt finns i ligan, men ingen går upp mot walesaren Bale. Han var helt enorm i våras.

Håll utkik efter en kille med Tony Blair-öron som forsar fram på vänstersidan på White Hart Lane när ni bänkar er framför tv:n idag.

FAKTA

Wennman tippar premiäromgången

I dag

Tottenham–Man City 1–2

Aston Villa–West Ham 2–0

Blackburn–Everton 1–2

Bolton–Fulham 1–0

Sunderland–Birmingham 1–1

Wigan–Blackpool 3–1

Wolverhampton–Stoke 0–1

Chelsea–West Bromwich 2–1

Söndag

Liverpool–Arsenal 2–2

Måndag

Man United–Newcastle 3–1