Wennman: Självmål av Pepe Reina – nu vet vi att naturlagarna slutat gälla

SPORTBLADET

LONDON. Det blev en eftermiddag med både hjärta och smärta på Anfield, och det var verkligen mycket nära en drömstart för Roy Hodgson.

1–1 mellan Liverpool och Arsenal, gjorde det oss klokare?

Absolut, nu vet vi ju att naturlagarna slutat gälla.

Självmål av Pepe Reina och rött kort på Joe Cole...eh, hallå?

När såna rariteter inträffar redan i premiäromgången inser man att säsongen kan bli händelserik.

Jag menar...här hade den lille gentlemannen Joseph John ”Joe” Cole, 29 i november, spelat fem säsonger för West Ham och sju för Chelsea utan att bli utvisad en enda gång. Och så debuterar han för Liverpool – och får rött direkt i första halvlek. Lite hårt möjligen, men tacklingen på Arsenals Laurent Koscielny såg vårdslös ut. Domaren hade nog inget val.

Och sen, när Liverpool gör 1–0 med en man mindre (David Ngog) och sliter som djur för att hålla ut till smått bragdbetonad seger, vem gör självmål i 90:e minuten om inte Pepe Reina, ligans kanske pålitligaste målvakt?

Vad händer härnäst? Springer Dimitar Berbatov London Marathon? Vinner Fredrik Stoor skytteligan? Klipper Sir Alex näshåren? Står Didier Drogba på benen en hel match? Lär jag mig stava till Zurab Khizanishvili?

Det blev ett märkligt slut på en märklig match, bultande liverpoolhjärtan brast och arsenalfansen fick äntligen nåt att jubla åt. I 89 minuter trodde vi Arsene Wenger skulle vara vansinnig i snacket efteråt, men han kom ut som en nöjd mysgubbe.

I 89 minuter trodde vi också att Roy Hodgson skulle vara i sjunde himlen efter att ha slagit Arsenal med tio man, i stället fick vi en småbesviken Roy sen två poäng tappats i slutsekunderna.

Cesc kan inte göra allt ensam

Det vore idiotiskt att komma med tvärsäkra påståenden om de här två lagens framtid efter den här trevande starten. Det är så mycket som kan förändras på ett par veckor. Men det är tillåtet att ha funderingar:

Varför såg Arsenal så blekt, osäkert och tandlöst ut? Jag talar inte om det gräsliga, gula bortastället, jag talar om bristen på udd och genombrottskraft (inget nytt problem, i och för sig). Om snål-Wenger tror att Marouane Chamakh är lösningen på fjolårets problem är han illa ute. Nu saknades den lille insticks-mästaren Cesc Fabregas (halsinfektion), men han kan inte göra allt ensam. Det syntes inte ens mycket av det berömda bollhållandet framför motståndarnas backlinje, inte förrän mot slutet. Det blev bättre när Theo Walcott, Thomas Rosicky och Robin van Persie (alldeles för sent) kom in, men det såg ändå rätt vilset ut alltihop.

Kan Arsenal nånsin vinna nånting igen med Manuel Almunia i målet? Många Gunnersanhängare sågade honom stenhårt i?går, däribland Paul Merson i tv, och jag antar att de har en poäng. Almunia borde kanske varit mer vaken på första stolpen vid Ngogs 1–0. Men å andra sidan...det var ett snabbt, hårt, bra skott och jag tycker egentligen inte att arsenalkeepern är så dålig.

Wenger gillar honom, och han kan mer om fotboll än du och jag.

Var höll en spelare som Andrej Arsjavin hus? Han hade gjort fem mål på sina två tidigare besök på Anfield, men jag såg aldrig till honom i går.

Tycker Wenger att det är ”skandal” om inte Arsenal vinner ligan? Naturligtvis inte. Det är News of the Worlds tolkning av hans uttalande häromdan. I själva verket menade Wenger att det vore skandal om inte Arsenal, trea i fjol, hade MÅLSÄTTNINGEN att vinna ligan. En jävla skillnad, det.

Hur starkt blir Liverpool? Tja, ska man döma av de sanslösa kämpatakterna (gammalt fint uttryck) och den hänsynslösa offerviljan hos en talisman som Jamie Carragher mår gänget bra. Carra är en måttstock på hur det låter i omklädningsrummet. Sliter han som en galning är läget normalt. Sliter han som ett helt arbetsläger är han nöjd och belåten. Han var grym i går, men mittbackskollegan Martin Skrtel var ännu bättre. Ytterbackarna Glen Johnson och Daniel Agger (hjärnskakning mot slutet) också lysande.

Toivonen vore kanon för Liverpool

Vad gör Roy Hodgson som inte Rafa Benitez gjorde? Jo, till att börja med har han infört man-man-markering i försvaret på fasta situationer, vilket lyckades strålande i går. Benitez envisades med en zonmarkering som ofta var katastrofal och kostade många baklängesmål.

Roy valde dessutom att använda Steven Gerrard som defensiv mittfältare, vilket jag själv är skeptisk till. Men det lyckades bra i går, kapten Gerrard gjorde en kanonmatch. Frågan är dock om han inte är bättre som understöd till Torres när denne klarar att spela i 90 minuter?

Vad händer med Javier Mascherano? ”Masken” såg mer tänd ut i går än han gjorde under hela fjolåret (Roy-faktorn?). Han var magnifik och fick stående ovationer när han gick av småskadad. Var det det sista Anfield såg av argentinaren? I så fall gråter The Kop. Utan Mascherano får Liverpool bekymmer.

Tänker Roy Hodgson köpa Ola Toivonen? Engelska tidningar säger det, och jag hoppas ryktena är sanna för en gångs skull. Ola på Anfield – det vore kanon för honom, för svensk fotboll, för oss som tittar – tja, till och med för ­Liverpool.