Wennman: Just do it, Ola!

SPORTBLADET

LONDON. Ola Toivonen i Liverpool? Åh, jag skulle älska det.

Om han nu verkligen får ett papper under näsan och chansen att skriva på, då säger jag:

– Just do it, Ola! Plita ner ditt namn med rött bläck och stora bokstäver!

Det nya, höjda budet från Liverpool till PSV Eindhoven sägs lyda på 130 miljoner kronor, vilket låter rimligare än i de första rapporterna om affären. Det hävdas också att Ola kommer att tjäna tre gånger så mycket som i Holland. Det tvivlar jag inte alls på.

Jag funderar på varför jag så spontant började jubla när Toivonens namn började nämnas i liverpoolkretsar. Var det bara av yrkesmässiga skäl, för att det skulle bli mediamässigt spännande med en svensk på Anfield?

Ärligt talat: nej. Jag tror bara att det skulle kunna bli ett lyft för svensk fotboll, för honom själv och vi som tittar på. Och för Liverpool, för den delen.

Jag har länge tyckt att det finns en enorm potential i Ola Toivonen. Första gångerna jag såg honom ansåg jag nog att han saknade tempo, att han var lite för långsam, men killen ser helt annorlunda ut nu. Jag tycker att man kan se skillnad på bara ett år. Han hade växt till en stor spelare under U21-EM förra sommaren, men han är ännu större nu. Han har kraft, självförtroende, bättre fart, fantasi, ett väldigt bra skott och – framför allt – utstrålning på planen.

Kan bli publikfavorit

Man ska aldrig underskatta betydelsen av karisma i Premier League. Får du fansen och media på din sida är mycket vunnet, och Ola Toivonen har attributen som krävs. Han skulle med en lyckad start – á la Fredrik Ljungberg i Arsenal – snabbt kunna bli en publikfavorit.

Han skulle kunna bli en Johan Elmander i Bolton, ha oflyt i målskyttet och få kämpa som ett djur för att bli accepterad. Han skulle kunna bli en Fernando Morientes, som sågs som en frälsare men aldrig fann sig till rätta i Liverpool.

Men med tiden och talangen på sin sida skulle Ola Toivonen kunna matchas in klokt av Roy Hodgson och bli en favorit på Anfield. Och DET är nåt att drömma om för oss fotbollsälskare.

ARTIKELN HANDLAR OM