Wennman: Det var kört – då räddade Pavljutjenkos kanon Spurs hopp

SPORTBLADET

LONDON. Harry Redknapp gick och kånkade på en väska full med kontanter, den innehöll nästan en kvarts miljard, vilket måste ha varit en sjuhelvetes stor väska.

Under ett 28 minuter långt råndrama blev han av med alltihop.

När Harrys underläpp slutat darra började han jaga rånarna som en galning och lyckades ta tillbaka två tredjedelar.

Resten hoppas han hitta nästa onsdag.

Foto: Foto: GETTY IMAGES
Hyllas i natt Tottenham förlorade i Bern i går, men Roman Pavljutjenkos sena 3–2-mål betyder att Spurs trots allt har bra chans att ta sig vidare till gruppspelet i Champions League.

Det var ju självklart så att Champions League-kvalet mellan schweiziska Young Boys och Tottenham Hotspur benämndes som ”The-20-million-pound-game”, eftersom det står så oerhört mycket pengar på spel.

En plats i CL:s gruppspel garanterar inte bara 20 miljoner pund (cirka 225 miljoner kronor), det är också en grundplåt för ännu större inkomster. Varje poäng, varje seger, varje avancemang till nästa steg är en guldgruva.

Så ni kan ju tänka er hur Redknapp och hans Spurs mådde efter en knapp halvtimme i Bern i går kväll. De hade fått en lyckosam lottning, de hade sett bra ut i Premier League-premiären, they were flying. Och så stod de där stillastående, flabbergastade, överkörda och pinsamt utspelade efter 28 minuter:

3–0 till gamla svensklaget Young Boys (Tord Grip, Robert Prytz, Anders Limpar) på konstgräset i Stade de Suisse.

Herregud, det var en sportslig, ekonomisk och prestigemässig katastrof som utspelades framför våra ögon.

Young Boys bombade in tre mål

Skulle Spurs bränna det här läget, var det vad fansen skulle belönas med efter fjolårets bragdbetonade insprängning bland de fyra stora i England?

Ni vet ju hur det är: man ska aldrig räkna pengarna förrän man har dem i handen. Jag talar av egen erfarenhet. Jag hade en gång en sexling inne på Oddset, trodde jag, och planerade framtida inköp. Men så vann Tre Kronor mot Sovjet för första gången på tio år och så stod jag där med ett ansikte ryckande av förtvivlan. Som Harry Redknapp i Bern

i går.

Det var kört för Spurs, tycktes det. Young Boys bombade in tre snabba mål (Lulic, Bienvenu, Hochstrasser) och såg fräscht och ständigt farligt ut på det snabba, välbekanta underlag som de så perfekt behärskade. Schweizarna borde dessutom ha gjort ett fjärde mål efter paus på nån av de lysande chanser de skapade.

Men Tottenham slingrade sig ur rånförsöket. Ledley Kings ersättare Sebastien Bassong (som liksom Michael Dawson såg handikappad ut före ett par av baklängesmålen) nickade in en reducering strax före paus, och

i slutminuterna lyckades den dittills oduglige Roman Pavljutjenko spika slutsiffrorna 3–2 med ett praktskott a la Zlatan i närmsta krysset. En del av rånarbytet upphittat, därmed.

Jag tror Harry Redknapp, precis som jag med den där sexlingen, tog ut pengarna i förskott. Det här luktade underskattning lång väg. Det blev inte bättre förrän han stoppade in Tom Huddlestone, mittfältaren som han märkligt nog ville spara på grund av att ”hans känsliga knän tar stryk på konstgräs”.

Klarade sig billigt undan

Spurs klarade sig, med facit i hand, billigt undan.

Laget kunde stått med två, tre mål att plocka in inför returmötet på White Hart Lane.

Nu räcker det att vinna med 1–0, tack vare bortamålen i går. Och även om Young Boys visade sin karaktär genom att slå Fenerbache i Istanbul senast tror jag nog att Tottenham grejar det här nästa onsdag.

Redknapp kommer att få dom där pengarna han redan räknat med, vilket också ger honom större frihet att shoppa under transferfönstrets sista dagar. Champions League kan därmed föda Tottenham i Premier League, vilket kan ge vidare framgång i Champio...ja, ni fattar.