Wennman: Shake it, baby – shejk it, City

Foto: Getty Images, Ap
Storseger Carlos Tevez gjorde två mål för Manchester City, inför ögonen på den stenrika ägaren Shejk Mansour.
SPORTBLADET

LONDON. Hemmasäsongen började som en hägring, 3–0 mot Liverpool, och Carlos Tevez skakade på rumpan i segerglädje:

Shake it, baby!

På hedersläktaren ställde sig klubbens största stjärna upp och jublade ännu mer:

Shejk it, City!

Den där banderollen på arabiska och engelska längs ena långsidan, den som betyder ”Manchester City vill tacka Shejk Mansour”, satt där hela förra säsongen, men nån Shejk Mansour syntes aldrig till. Citys ägare och välgörare, mannen som pumpat in oerhörda pengar och möjliggjort spelarköp för sisådär 1,5 miljarder kronor, dök aldrig upp för att spana in sin lilla investering. Han överlät det till sin förlängda arm, ordföranden Khaldoon Al Mubarak.

Det är som om vi vanliga skulle köpa en van Gogh och aldrig ens titta på den, bara låta polaren hänga upp den i sitt vardagsrum.

Men i går uppenbarade sig den lite mystiske mång-mång-miljardären i egen hög person på Eastlands. Han stod där plötsligt i elegant, västerländsk kostym och slips. Han såg liksom yngre och tuffare ut än han gör i sina normala, arabiska kläder och kunde ha misstagits för en medlem i ett band som spelar covers av The Beatles.

Hade han gått en promenad ensam genom Manchester garanterar jag att inget enda City-fan hade känt igen honom. Han stod där i en arena som är snygg, uppfräschad, ändamålsenlig och som bjuder fansen god service. För att inte tala om fläskstekarna som skärs upp till media av kockarna i pressrummet. Hans pengar har lyft Man City till en lyxnivå över det normala.

Bra debut av senaste utgiften

När han välkomnades av speakern innan avspark exploderade arenan i ett jättejubel, eftersom alla ljusblå fattar att han betyder mer för klubben än allting annat. Han är Manchester Citys nutid och framtid och Premier Leagues samtid. Han är, på sätt och vis, en man som bestämmer var fotbollen ska ta vägen.

Nå, vad fick han se nu när han äntligen bestämde sig för att kolla in den där van Gogh-tavlan han impulsköpte en dag när han hade tråkigt, för ett par år sen?

Han fick se sin senaste lilla utgift, James Milner, göra en väldigt bra debut. Trots att han spelades på fel kant av Roberto Mancini. Milner ska spela till höger, inte till vänster. Det fattade till och med Fabio ­Capello efter ett tag under VM i somras.

Milner spelade fram sin gamle Aston Villa-kompis Gareth Barry till 1–0, och det var ju typiskt att han just då hade ­råkat springa över till högerkanten. I mina ögon var nog högeryttern Adam Johnson Citys bäste spelare, men han är minst lika bra till vänster. Så varför inte låta de två byta kant?

Shejk Mansour fick sen se Carlos Tevez styra in en Micah Richards-nick efter hörna (men var han verkligen på bollen?) och därpå slå in en straff till 3–0. Han var naturligtvis nöjd med det och gick efter matchen in i Citys omklädningsrum och gratulerade både Roberto Mancini och spelarna.

– Han var lycklig. Det var roligt att få vinna när han var här. Han får gärna komma hit varje vecka, skrattade Mancini efteråt.

Det var, som ni förstår, halleluja alltihop.

Vi andra tyckte möjligen att segersiffrorna var lite för stora och att det fortfarande finns frågetecken i Mancinis uppställning. Med tre defensiva mittfältare (Barry, de Jong och Touré) blir Tevez fullständigt isolerad därframme. Han tvingas gå ner och möta bollarna och göra två mans jobb. Touré är menad att spela i ”hålet” bakom Tevez, men han är för baktung och långsam för den uppgiften. I den positionen behövs kvicka spelare à la Fabregas och Xavi om man vill vara ett världslag.

Adebayor syntes inte till

Mancini poängterade att han saknade ”fyra, fem viktiga spelare” i går, och det må vara hänt. Men det kanske bara gör uppgiften ännu svårare för honom att ta ut rätt lag framöver?

Svårt att klaga dock om man slår ett lag som Liverpool med 3–0. Även om nog inte alla var lika lyckliga. Emmanuel Adebayor var placerad på bänken, men jag såg honom aldrig. Han deltog inte i några uppvärmningar, varken i paus eller under matchen, och när Mancini bytte ut Tevez satte han in brassen Jo, av alla. Är det nån mer än jag som anar ugglor i mossen här?

Torres behöver en kreatör

Och apropå missnöjda spelare meddelade Roy Hodgson att Javier Mascherano inte var ”in the right frame of mind” för att spela matchen. Klartext: ”Masken” vill till Barcelona, men det skiljer för mycket i budgivningen mellan klubbarna, och nu sitter argentinaren i klistret. Han har förmodligen spelat sin sista match för Pool.

Hodgson kan också sitta i samma klister. Han behöver Mascherano. Nu fick han spela 4–4–2 och Gerrard ihop med Lucas på mitten – vilket Stevie G gjorde ypperligt – men det syntes samtidigt att Fernando Torres saknade en kreatör strax bakom sig. Torres var en besvikelse på Eastlands.

Shejk Mansour åker i ­alla fall hem nu, nöjd och belåten, och byter kläder.