Wennman: Transferfönstret stänger på tisdag – nu måste Liverpooltränaren utöva sin magi

SPORTBLADET

LONDON. Ännu en ”från-hjälte-till-svikare-story”:

För två veckor sen ville fansen kyssa hans fötter, i dag ber samma fans honom att kyssa sig själv – i en annan kroppsdel.

Javier Mascherano från Liverpool till Barcelona... just en snygg soppa du hamnade i, Roy Hodgson.

Mascherano är ju inte den förste att demonstrera ”player power” och till slut få sin vilja fram, han är inte heller den siste som kommer att byta klubb över natten trots gällande kontrakt.

Men det är gradskillnader även i såna här affärer. Vissa är liksom lite smutsigare än andra.

Eller som Roy Hodgson påpekar:

– Spelarna måste begripa att när du skriver på ett kontrakt, då gör du det för att spela. Om klubben får ett anbud på dig och beslutar att sälja dig, då är det en sak. Men om klubben säger ”vi säljer inte, du är under kontrakt”, då ska du stanna – och spela.

Mascherano valde utpressningsmetoden, kan man säga. Den är inte ny, och den är aldrig vacker.

Argentinaren vägrade spela mot Manchester City i måndags eftersom det bud som Barcelona lagt på honom inte accepterades av Liverpool. Han satte Roy Hodgson, lagkamraterna och hela klubben på pottan. Liverpool föll med 3–0, ”Masken” hade verkligen behövts på planen, men han tänkte bara på sig själv. På träningen dagen efter blev han närmast utfryst av de andra spelarna och fick springa ensam.

Blöder ekonomiskt – valet var givet

Så där stod alltså Hodgson och tvingades välja mellan en sur, utfryst Mascherano som han inte skulle få nån nytta av under resten av säsongen – eller backa på försäljningspriset 25 miljoner pund. I en klubb som blöder ekonomiskt var den utgången rätt given. Mascheranos utpressning gick hem och Roy fick åtminstone loss mellan 17 och 18 miljoner pund för att försöka panikköpa ersättare i sista minuten.

Hodgson, som för det mesta uttrycker sig artigt och försiktigt, kokar av ilska och fördömer Mascheranos beteende som ”själviskt”. För att inte tala om hur Liverpools fans har reagerat här i England – Mascherano är inte vatten värd.

Alla har känt till att den lille hårde mittfältaren velat lämna Liverpool ända sen Xabi Alonso flyttade till Real Madrid för ett år sen. Mascherano har också anfört familjeskäl.

Gav fansen hopp

Han var ändå en av de bästa på planen när Liverpool, med tio man, kämpade till sig 1–1 mot Arsenal i ligapremiären för två veckor sen. Han gjorde en hjälteinsats och visade hur mycket han skulle betyda för laget den här säsongen. Han gav fansen (och Hodgson) hopp om en ljus höst i ligan, med Steven Gerrard och Fernando Torres kvar (och Dirk Kuyt, till slut) och honom själv som rivjärn på defensiva mitten.

Fjorton dar senare har han alltså skrivit på för Barcelona, förvandlat fansens kärlek till hat och satt Liverpool i ett brydsamt läge. Transferfönstret stänger på tisdag och Hodgson måste trolla fram kaniner ur hattar nu. Tills vidare blir han tvingad att använda ett annat spelsystem än det han skulle haft med Mascherano, och hela hans rutin som manager kommer att sättas på prov den närmaste tiden.

Under omständigheterna var det starkt av de röda att slå Tranbzonspor i Turkiet i torsdags, men nu väntar en tuff Europa League-grupp med Napoli, Steaua Bukarest och Utrecht. Truppen behöver förstärkas, men vad finns det ledigt därute? Jag blir lite förvånad över ryktena om ett eventuellt köp av Fulhams vänsterback Paul Konchesky. Dels för att Hodgson sagt att han inte tänker värva från sin gamla klubb, dels för att Konchesky knappast är en spelare av ”liverpoolklass”, om ni förstår vad jag menar.

Roy Hodgson sågs knappast som en manager som skulle ta

Liverpool tillbaka till toppen i raketfart, han fick snarare jobbet för att stabilisera klubben, bygga en framtid och lägga en smula bomull på alla heta känslor kring ekonomi, ägandeskap och kontroversiella spelaraffärer.

Nu sitter han där med presumtiva ägare som kommer och går, med ett Joe Cole-köp som inte varit så lyckat hittills, med en poäng på två ligamatcher och en Mascherano-affär som gjort honom djupt besviken.

Han har en intressant höst framför sig, den gode Roy.

Veckans klipp:

Arsenals köp av Sevillas mittback Sebastien Squillaci. Ett treårskontrakt för en 30-åring, sånt brukar inte vara Arsene Wengers cup of tea, men det här kan bli riktigt bra. Därmed verkar det vara sluthandlat för Gunners, alltså även när det gäller målvakter.

– Jag tvivlar på att det blir nåt med Mark Schwarzer från Fulham. ”At the moment, it is all dead”, säger Wenger.

Till sist, helgens tips:

Lördag: Blackburn–Arsenal 1–3, Blackpool–Fulham 0–2, Chelsea–Stoke 4–0,

Tottenham–Wigan 2–1, Wolves–Newcastle 1–1, Man United–West Ham 3–0. Söndag: Bolton–Birmingham 2–1, Liverpool–West Bromwich 4–1, Sunderland–Man City 0–1, Aston Villa–Everton 2–2.