Wennman: Som att se fyra raggare slåss vid korvkiosken

SPORTBLADET

LONDON. Fabio Capello betraktas redan som Dead Man Walking inför Englands EM-kvalmöte med Bulgarien.

Och om Fabio resonerat som Erik Hamrén på sin presskonferens i går?

Dead Man Talking, också.

Foto: FOTO: GETTY IMAGES
Cool Capello Englands förbundskapen var, trots den hårda kritiken efter VM, på bra humör i går.

Kan alltså inte låta bli att jämföra lite.

Capello har efter Englands VM-fiasko i stort sett ­beskrivits som en lallande, förvirrad idiot av engelsk press. Alla hans misstag har dissekerats: målvaktsfrågan, ”fånglägret” i Sydafrika, bristen på kommunikation med spelarna, taktiken, de konstiga bytena (som att stoppa in Emile Heskey i stället för Peter Crouch när laget ­jagade mål mot Tyskland).

Han har hånats för sin engelska, för sitt märkliga kroppsspråk mot Ungern nyligen (han visade ingen glädje när England gjorde mål) och den märkliga svängningen i David Beckham-frågan (klart skrämd av den engelska opinionen).

Han porträtterades dessutom med åsneöron och kallades ”silly ass” i Englands största dagstidning, The Sun, förra veckan.

Krävs lite perspektiv

Så när Fabio höll presskonferens inför den farliga Bulgarienmatchen i kväll, var han galen? Gick han till attack? Var det engelska fotbollsförbundet, FA, på krigsstigen?

Inte alls. Fabios närmaste medarbetare skämtade med media och sa ”Åsnan mår bara bra, åsnan käkar hö och trivs utmärkt”. Presskonferensen var tuff men rättvis, om man säger så. Och Fabio själv var cool.

Föreställ er att Capello hade öppnat med att skälla på en tidning för att den spekulerat i Englands startelva och talat om ”brist på respekt”...jag måste skratta. De engelska journalisterna skulle inte fattat vad han pratade om. Vad då? Skulle de inte få göra sitt jobb längre? Skulle de inte få klättra i träden om så behövdes för att servera ­nyheter till sina läsare?

Det kanske ger lite perspektiv. I Sverige bråkar vi om ett namn som läckts i en startelva. Jämfört med fullfrontskriget i England är det som att se fyra raggare slåss vid korvkiosken i en byhåla.

Utmärkt balans mellan FA och media

England hanterar sitt förhållande till media otroligt mycket proffsigare och smidigare än vad vi gör i Sverige – trots att påhoppen är grövre, förolämpningarna haglar och journalisterna spionerar via satellit, om så behövs. Balansen mellan FA och media har varit utmärkt under de tio år jag bevakat England, eftersom alla begriper att fotbollsfolket gör sitt jobb och pressen gör sitt jobb. Så som det måste ­vara.

Om Capello och hans skadeskjutna England tappar poäng mot ­Bulgarien på Wembley i afton väntar hårda, obehagliga dar för Dead Man Walking innan bortamötet med Schweiz på tisdag.

– Men så är jobbet för en ­manager, sa Capello i går.

Erik Hamrén ska vara rätt glad över att han inte har större problem.

ARTIKELN HANDLAR OM