Wennman: Capello köpte sig tid – men är kvar i farozonen

SPORTBLADET

LONDON. Sjuklingen, den engelske patienten, är på bättringsvägen.

Han är rent av uppe och springer.

Doktor Capello, nyligen prickad för felmedicinering, log när han gick ronden i natt.

Engelska tidningar i natt.

Det är inte många i den engelska sjukstugan som sett Capello dra på smilbanden på senare tid, men efter 4–0 mot Bulgarien på Wembley...jodå, det kom ett smajl till slut.

Capello rörde inte en min när Jermain Defoe gjorde 1–0 efter bara drygt två minuter. Han höll masken efter Defoes 2–0 också, efter inhopparen Adam Johnsons 3–0 ryckte det möjligen lite i mungiporna, men efter 4–0 (Defoes tredje) var det stenansikte modell Påskön igen.

Han kände förstås:

”Efter all skit ni hällt över mig sen VM tänker jag inte börja steppa och jubla som en dåre. Jag ska visa er att jag är samme Capello som jag en gång var och att jag aldrig har tvivlat på mig själv”.

Det gick...så dääär.

Han mötte efteråt det pressdrev som kallat honom ”åsna” och ”förvirrad italienare” och försökte spela opåverkad av de senaste veckornas klappjakt på honom och hans landslag.

– Jag har bara fokuserat på den här matchen, inte på kritikerna, sa (well...ljög) han.

Men alla alla visste att Capello kommit till Wembley som en extremt skakad man denna kväll. I pressrummet före kick off fanns en förnimmelse av kommande, offentliga avrättningar. Kanske en förväntan också, en slags blodtörst. Poängförlust och Capellos sits hade blivit totalt omöjlig.

Vann prestigeseger

Så efter den maffiga drömstarten på EM-kvalet sprack alltså Fabio Capellos mask till slut:

– Jag är...mycket, mycket lycklig. Vi spelade bra, rörde oss bra, koncentrerade oss bra, sa han. Och log.

Han är inte ute ur farozonen än, inte på långa vägar, eftersom det väntar ett svårt bortamöte med Schweiz på tisdag. Men Capello köpte sig tid i går. Han vann dessutom en prestigeseger mot kritikerna genom att våga satsa på samma kärna av spelare som misslyckades i Sydafrika.

När England gallskrek efter förnyelse fortsatte Capello med samma stomme (hade han nåt val?), förutom att han böjde sitt huvud i skam och plockade in Joe Hart i målet och Theo Walcott på högerkanten. Hade John Terry, Rio Ferdinand och Frank Lampard varit friska hade de spelat de också.

Cole backlinjens jätte

Nu blev det succé tack vare ett Jermain Defoe-hattrick med vänsterfoten, en annan vänster av Adam Johnson och en Wayne Rooney som hade högerfoten med i alla fyra målen. Mittbacks-reserverna Michael Dawson och Phil Jagielka var utmärkta, men backlinjens jätte var den ständigt upp-och-ner-löpande veteranen Ashley Cole.

Capello är alltså gladare, men England är fortfarande England och juryn sitter i sammanträde till och med tisdag.

ARTIKELN HANDLAR OM