Nu går det tydligen inte ens att lita på de egna fansen

SPORTBLADET

LONDON. FA-cupen levererar alltid sina chocker, men ingen hade räknat med den här:

En cuphjälte, glatt firande efter slutsignalen, blir nedslagen av ett fans mitt på planen.

Av en av sina EGNA supportrar, alltså.

Lilla Stevenage, på trettonde plats i League Two (division fyra!), slog ut självaste Newcastle med 3–1. Ett Newcastle som kom med en stark uppställning. Det var glädjeorgier på Broadhall Way och unga, glada män stormade planen efteråt för att krama om bragdmännen.

En av dem, i vit tröja och Stevenage-halsduk, tog sikte på hemmabacken Scott Laird. Han såg ut att vilja omfamna honom. Men han sänkte honom i stället med en hård högerkrok, fegt slagen lite från sidan. Laird föll till marken, knockad och chockad.

Konspirationsteorier

Det var det värsta jag sett på länge. Nu går det tydligen inte ens att lita på de egna fansen längre. Det kan komma en smäll från vem som helst, var som helst, hur som helst, när som helst.

Stevenage?

Stoneage, säger jag.

De omedelbara reaktionerna talade om en konspiration: en Newcastle-supporter som klätt ut sig i Stevenages färger. Men det var teorier som blev allt tunnare ju längre gårdagskvällen led. Polisen i Hertfordshire är säker på att idioten i fråga verkligen är en hemmasupporter. Det är klubben också.

Jakten på honom pågår nu. Vilka motiv som än framkommer, vilket lag han än håller på, säger jag bara:

Rök ut svinet från hans mörka håla, häng ut honom till allmän beskådan, skicka honom i fängelse och förbjud honom framför allt från att beträda en enda fotbollsarena till i sitt liv.

Mot bakgrund av sånt känns fenomenet med sparkade tränare mindre dramatiskt. Roy Hodgson må ha känt sig sviken av Liverpools fans (de kände sig svikna av honom också), han må ha Walked Really Alone på Anfield, men han slapp i alla fall få en tjyvsmäll i ansiktet från ett fegt as.

Roy och Liverpool skildes efter sex månaders djup söndring, det var varken oväntat eller dramatiskt, och jag antar att underhållet är av den storleken att bägge parterna kan stå ut med framtiden. Vad som sen väntar där är en annan fråga.

Kenny Dalglish, legendaren (som ville ha Roys jobb från början), leder Liverpool mot Manchester United borta idag och det låter som om Pools anhängare fått höjd puls och miljontals flera, glatt hoppande röda blodkroppar i ådrorna. Nu ska det bli ordning på torpet.

Olson visades ut

Jag hoppas de är klokare än till exempel Newcastles fans, som upplevde samma hysteriska förhoppningar när först Kevin Keegan, sen Alan Shearer, tog över efter sparkade företrädare. Man har det lag man har. Samma spelare. Om Dalglish vänder Liverpools olyckliga trend med den här truppen och åstadkommer en märkbar uppryckning, DÅ är det en fullständig utdömning av Roy Hodgson. Men först då.

Till sist:

• Har Arsenal slagit fler dåliga passningar under en match de senaste tio åren än mot Leeds (1–1)?

• Johan Elmander hoppade in och gjorde Boltons 2–0. Jag visste inte att han kunde skjuta.

• I sin comeback blev Jonas Olsson blev utvisad efter 15 minuter på planen. Synd för West Bromwich, de behöver honom.

ARTIKELN HANDLAR OM