Wennman: Nu vet vi varför Rooney var så bedrövlig i VM

SPORTBLADET

LONDON. Så Wayne Rooney, 24, spelar alltså i kväll.

Han spelar under intressanta omständigheter, kanske bäst beskrivna i en The Times-­rubrik i går:

”World waits to see if Rooney cracks.”

Foto: AP
I FOKUS I helgen skrev engelska tidningar att Rooney köpt sex när hans flickvän var gravid. ”Jag är ingen psykolog, men i stället för att bryta ihop kan Wayne Rooney svara med en kanonmatch i kväll”, skriver Peter Wennman.

Alltså:

Världen är nyfiken på om Rooney bryter ihop.

England möter Schweiz i Basel, det är en viktig match i EM-­kvalet, och världens kameror kommer att följa den otrogne hundens, hor­knullaren Wayne Rooneys, ­minsta rörelse.

Får han ett sammanbrott? Går han ner på knä och ber hustrun Coleen om ursäkt, med knäppta händer, mitt på planen?

Äh.

Det är troligare att han gör två mål, åker hem till Manchester United, får en hårtork av Sir Alex Ferguson och inleder samtal med hustrun och hennes advokater om framtiden. Det kan bli skilsmässa som i fallet Ashley Cole, det kan bli förlåtelse som i fallet John Terry, det kan bli nånting mitt emellan som i fallet Peter Crouch.

Det värsta över

Det viktiga, fotbollsmässigt, är att det värsta nog är över för Rooney.

Med facit i hand, det som berättar att Wayne betalade tiotusentals kronor för att ligga med en prostituerad medan Coleen väntade deras barn, förstår vi ju lite bättre vad som tryckt honom på sistone.

Han var en av de tre engelska landslagsspelare som – tills ­vidare – lyckats få rättsliga instanser att förbjuda publicering om hans privat­liv. Men han visste alltså att tidningar som News of the World och Sunday Mirror var honom på spåren. De satt på skandalösa uppgifter som skulle utmåla honom som en ansvarslös idiot, sexdåre och kanske förstöra hans äktenskap.

Hur tror ni Rooney mådde när han satt inspärrad i Team Englands VM-läger i Sydafrika? Hur tror ni han kände när han somnade mellan fyra, nakna väggar på sitt rum om nätterna?

Rooney gjorde ett rätt bedrövligt VM. Han såg inte ut att vara i balans. Han var arg, sur, misstänksam och hatade alla, från media till fansen.

Nu när vi har fakta förstår vi bättre. Det var nånting som åt upp honom inifrån. Han visste att hans hustru snart skulle få ­reda på hans monumentala svek, och kan ni tänka er nåt jävligare? Kan du därhemma, du din knasboll som inte tycker att man ska blanda ihop idrott och privatliv, fatta hur illa han måste ha mått? Hur utom sig själv han måste ha varit? Kan du begripa vad det betydde för landslaget som helhet?

Slut på smusslandet

Det kan bli så att det släpper nu. Allt är uppe på ytan. Slut på oron och smusslandet. Jag är ingen psykolog, men i stället för att bryta ihop kan Wayne Rooney svara med en kanonmatch i kväll. Han gjorde tre assists (utan att vara fantastisk) mot Bulgarien i onsdags, men mot Schweiz kan han själv vara den som smäller in målen.

Jag förstår lagkaptenen Steven Gerrard:

– Om du har privata problem utanför planen kan det vara en befrielse att bara gå ut och spela fotboll.

Fabio Capello hade ett samtal med Rooney innan avresan till Schweiz, för att ”avläsa hans mentala tillstånd”, men ingen ska inbilla mig att det nånsin var aktuellt att peta anfalls­stjärnan. Rooney ville ­spela själv, och därmed var saken avgjord.

Hade du hetat nånting annat i denna landslags­trupp hade det kanske blivit ett annat beslut, i dubbelmoralens tecken.

ARTIKELN HANDLAR OM