Det här är omöjligt att missa, Capello

Wennman: ...men vad sysslade du egentligen med i Sydafrika?

Foto: AP
England jublar efter ett av tre mål mot Schweiz.
SPORTBLADET

LONDON. Wayne Rooney gjorde förstås mål, det stod liksom i manus, och England har drömstartat i EM-kvalet.

3–1 i Schweiz, hur enkelt som helst.

Annars är det inte helt lätt att förstå sig på Fabio Capellos landslag just nu.

Capello, som innan kick off fick hård tv-kritik för sin bristfälliga engelska, sammanfattade matchen så här:

– In the moment we are in good moment.

Man kan ha överseende med så tunna analyser. Det är störande upprepningar av en annan typ man bör fundera över.

Hur kommer det sig till exempel att de spelare som Capello INTE tog med till VM i somras är de som briljerar nu?

Elegant mål av Johnson

Adam Johnson fick hoppa in igen och gjorde mål igen, mycket elegant, och var väldigt bra. Darren Bent hittade också rätt, med samma killerinstinkt som hemma i Sunderland. Och Theo Walcott såg på nytt snabb och vass ut innan han skadade ledbandet i högerfoten och fick bäras ut (Arsenal har en del att oroas över där).

Lägg till att Joe Hart (lite släpphänt ett par gånger) med all tydlighet visat att han är Englands nummer ett i målet de senaste dagarna, att de fyra mittbackar som fått spela i EM-kvalet (Jagielka, Cahill, Dawson och Lescott) sett stabila ut, att Steven Gerrard kommer mer till sin rätt på mitt-mitten ihop med Gareth Barry och att Rooney trivs bäst i sin lite tillbakadragna roll bakom Jermain Defoe.

Vad gjorde han i Sydafrika?

Ju mer det ”nya” England visar upp sig, 7–1 sammanlagt mot Bulgarien och Schweiz, desto mer undrar man vad Capello höll på med i Sydafrika. Hur kunde han blanda ihop begreppen så? Hur kunde han undgå att ta ut spelare som Johnson och Walcott? De har väl knappast förbättrat sig så mycket på tre månader?

Nå, det är kanske dags att lämna det där VM:et snart, även om England fortfarande befinner sig i ett slags trauma. Det är väldigt många som har svårt att glömma och svårt att förlåta, som håller Capello ansvarig för fiaskot och som kräver underverk framöver för att orka tro på England igen.

England borde gjort fler mål

Så, efter den lätta segern på St Jakob Park i Basel, är det dags att gå vidare och börja trumma upp den gamla vanliga optimismen igen? Mot EM-guld i Polen/Ukraina om två år?

Nja. Jag ber om ursäkt om jag upprör de mest inbitna anglofilerna nu, men jag har fortfarande mina dubier när det gäller England. Segern i går sorteras in under avdelningen kassaskåp, efter Rooneys ledningsmål i den 10:e minuten var det aldrig nåt snack. Engelsmännen borde gjort fler före paus och hade Schweiz i ett konstant strypgrepp över hela planen, på alla positioner.

Men jag vet samtidigt inte om jag sett en uslare insats av ett landslag rankat på 17:e plats i världen, ett Schweiz som faktiskt besegrade världsmästarna Spanien i somras. Det var bedrövligt. Lille inhopparen Shaqiri hoppade in i andra och sköt ett drömmål, men för övrigt var schweizarna så iskalla att de fick Capellos gäng att se fantastiskt ut.

Går inte att missa

England (med SEX Manchester City-spelare på planen i slutminuterna) bör i alla fall promenera genom den här femlagsgruppen utan problem. Montenegro (två raka segrar) i oktober, sen Wales i mars...det går inte att missa.

ARTIKELN HANDLAR OM