Välkommen hem

Wennman: Först Everton, sen väntar ett tuffare möte – här är några tips till Rooney

Wayne Rooney har inte haft det lätt sedan det avslöjades att han köpt sex. I?dag möter han sin gamla klubb Everton på bortaplan, men snart väntar ett tuffare möte – det med hans fru Coleen.
SPORTBLADET

LONDON. Wayne Rooney kommer alltså hem till Goodison Park i dag. Han lär få ett hett mottagande av Evertons fans.

Han har emellertid jobbigare hemkomster på programmet.

Vi ska därmed utföra en balansakt mellan privatliv och fotboll igen. Det är inte helt smärtfritt. Men hur kan man tiga om en story som varenda fotbollsmänniska i England pratar om? Som dominerar nyhetsflödet? Som till och med tanterna i snabbköpskön diskuterar?

Enligt de senaste rapporterna har Wayne inte vågat sig hem till hustrun Coleen än. Han har erkänt sina otrohetsaffärer i ett telefonsamtal, men de två har inte träffats i huset i Cheshire.

Tänkte därför vara bussig och ge honom några tips. Vi i journalistbranschen vet en del om hemkomster. Det finns några klassiker från tiden då sportreportrarna inte var lika välkammade som nu.

Vi ger er:

Den Gode, Den Onde och Den Fulle.

Godhjärtade Gösta hade för första gången under sitt långa äktenskap varit otrogen. Det skedde under en turnering utomlands. Gösta led alla helvetets kval på flyget hem. Han plågades svårt av sitt dåliga samvete. När han kom hem till villan på kvällen gick han följaktligen och lade sig i – garaget. När den kära hustrun hittade honom och bad honom komma in sa han:

– Jag är inte värdig. Jag stannar här.

Gösta åt och sov i detta garage några dygn och upprepade ”jag är inte värdig” innan hustrun tröttnade på ynkligheten och fick in honom i huset.

Brutale Bertil hade bevakat ett mästerskap. Han klev av planet med en plastkasse i näven, packad, rödmosig, i ett förfärligt tillstånd. Hustrun mötte honom på Arlanda och utbrast:

– Men Bertil, hur ser du UT?

Svaret blev:

– Ja, hur fan skulle du själv se ut om du hade ­gökat och krökat i tre veckor?

Trött på att bli kallad Shrek

Alkoholiserade Anders hade hållt sig nykter ett tag, men fått ett återfall. Han fruktade nu hustruns vrede. Det var en kvinna som inte la fingrarna emellan. Anders visste att han, bokstavligt talat, skulle få stryk när han kom hem. Så han satte sig på ett tåg och åkte planlöst omkring i flera dar innan han fann en desperat lösning. Han stormade fram mot grinden, där hustrun stod beredd med storsläggan, hytte med näven och skrek:

– Tror du det är så kul att vara full jämt, då?!

Enligt uppgift kom hustrun av sig och begrundade detta utspel. Taktiken gick hem.

Så vilken taktik bör Wayne Rooney använda när han fejsar Coleen? Kanske den sistnämnda? Han måste ju vara sjukligt trött på att bli kallad ”Shrek” och få läsa om sitt ”ofördelaktiga utseende”, inte minst från kvinnliga kolumnister.

Han kanske ska rusa fram till Coleen, hytta med näven och ropa:

– Tror du det är så kul att vara ful jämt, då?!

Allvarligt talat:

Det är inte lätt att hantera dessa Kiss and Tell-skandaler bland fotbollsmiljonärerna. Somliga anser att det inte ska skrivas en bokstav om stjärnornas privatliv, men de flesta är hycklare som med förtjusning läser allt. Andra menar att fotboll och ”skvaller” ska hållas i sär.

Det är där problemet uppstår. När en spelares privata äventyr alldeles tydligt får en påverkan på hans form, på klubben, på laget, på fansens reaktioner, på tränarens uttagning, på en massa andra saker som direkt rör själva fotbollen...ska vi stoppa huvudet i sanden som strutsar?

Det är aldrig fotbollsjournalisterna här i England som avslöjar superier och horerier. De hatar att bli indragna i det, vilket de ofrånkomligen blir. Om det sitter 40 000 på en arena och buar ut John Terry, till exempel, har de ansvar att rapportera anledningen. Om Wayne Rooney blir psykad av Evertons spelare i dag och hånad av publiken, då måste de berätta varför.

Sålde sitt bröllop

Vad som är av ”allmänintresse” att publicera kan alltid diskuteras. Det är ju ingen som skriver nåt om Manchester Uniteds materialförvaltare går till prostituerade. Men när Englands kanske största stjärna – gift, småbarnsfar och idol – gör det blir det en annan sak. Man kan till och med hävda att Wayne Rooney sa upp rätten till ett mediafritt privatliv när han sålde sitt och Coleens bröllop för massor av miljoner till magasinet OK!.

Däremot har jag svårt för tjatet om att stjärnorna är dåliga förebilder, att de sviker ungdomarna som älskar dem. De bortskämda miljonärerna må bete sig som grisar, men visa mig en enda 12-åring som har svimmat av chock efter Rooney-skandalen.

Till sist, omgångens tips:

Everton–Man United 1–1, Arsenal–Bolton 2–1, Fulham–Wolves 3–1, Man City–Blackburn 2–0, Newcastle–Blackpool 4–1, West Bromwich–Tottenham 2–2, West Ham–Chelsea 0–2, Wigan–Sunderland 1–2, Birmingham–Liverpool (sönd) 1–2, Stoke–Aston Villa 2–1 (månd).

FAKTA

Heta listan

Wennman rankar Premier League-profilerna vi snackade om i veckan.

1) Gerard ­Houllier, Aston Villa

Tillbaka i England efter sex år, inte alla Villa-fans är nöjda med det.

2) Adam Johnson, Man City

Två inhopp, två mål för England i EM-kvalet.

3) Jamie ­Carragher, Liverpool

Spelade testimonial och skänkte intäkterna till välgörenhet.

4) Darren Bent, Sunderland

Producerar mål, år ut och år in.

5) Wayne Rooney, Man United

Man kan ju vara het på många sätt, eller hur?

6) Phil Jagielka, Everton

Stark i landslaget. Brottas med Rooney i?dag.

7) Paul Scholes, Man United

Har varit briljant i ligaupptakten.

8) Andy ­Carroll, Newcastle

Skön figur, har gjort fyra ligamål redan.

9) Ryan Giggs, Man United

Har gjort mål i 21 ligasäsonger på raken.

10) Carlo Ancelotti, Chelsea

Har släppt memoarer och är obesegrad i ligan.

ARTIKELN HANDLAR OM