Wennman: Alla hatar Rooney – men egentligen vet vi inget om vad som hänt

SPORTBLADET

LONDON. På den västra kortsidan, Stretford End, hängde en banderoll med fansens hälsning till Wayne Rooney:

”Coleen förlät dig. Det gör inte vi”.

Har en frånvarande spelare nånsin varit mer närvarande?

Foto: Foto: AFTONBLADET BILD
Wayne Rooney skyddas av livvakter efter att han fått ta emot mordhot sedan han beslutat att lämna Man United.

Rooney var inte ens på plats på Old Trafford när Manchester United pliktskyldigast slog Bursaspor med 1–0, men allt handlade om honom.

Sir Alex Ferguson satt där stukad, tillplattad och ovanligt timid, som om nån bitit honom i den blålila näsan.

Folket pratade om den kommuniké som Rooney levererat bara två timmar innan kick off.

United spelade så illa, med en blandning av nytt och gammalt, att vi alla började fundera:

Är kanske Rooney i sin fulla rätt att fråga Uniteds ledning var klubben är på väg? Vilken framtid han kan vänta sig? Vilka ekonomiska muskler finns det? Vilken satsning står för dörren? Om allt är på väg åt helvete, är det inte lika bra att han drar nu?

Alla hatar svikaren Wayne Rooney i det här läget, jag har fattat det. Och jag har också begripit att hela manuset, inklusive gårdagens Rooney-utspel, är författat av agenten Paul Stretford. Ej att förväxla med Stretford End.

Smith och Ronaldo bråkade

Detta manus handlar givetvis, i slutändan, om pengar. Men när vi nu pratar om Man City, Barcelona, Chelsea och Real Madrid som troliga spekulanter ska vi kanske också väga in andra Rooney-känslor.

Tänk om han helt enkelt inte trivs i United längre? Tänk om han, som kommunikén säger, tvivlar på klubbens framtid? Tänk om han avskyr att träna under Sir Alex? Tänk om han inte står ut med en eller annan i Uniteds omklädningsrum?

Ni ska inte underskatta den sistnämnda faktorn. Jag råkar till exempel veta, utan att det nånsin stått nånstans, att Alan Smith tvingades lämna United eftersom han och Cristiano Ronaldo bråkade om samma kvinna. I fallet Roy Keane finns det liknande referenser. Vem vet vad två grabbar snackar om i duschen?

Dödshotad

Vad jag därmed vill säga är att vi egentligen inte vet nånting, att det kanske ligger fler hundar begravda i den här storyn än vad vi har en aning om. Jag har förstått att Rooney redan utsatts för dödshot här i England, men vänta och se...det kan komma fram fakta som förklarar varför Sir Alex plötsligt förvandlats till Sankte Per och blivit så klädsamt ödmjuk. Han håller nu ett baseballträ i ena handen och en olivkvist i den andra.

Nani gjorde ett snabbt mål i Ronaldo-klass, sen tog han efter sin portugisiske förebilds övriga fasoner (som vanligt) och dök i gräset så fort nån tittade på honom. Bäst och värst i United i höst. Han fick i alla fall med sig en fin trofé hem: Nani bytte tröja med Bursaspors Gustav Svensson efter slutsignalen.

United bytte in Obertan efter paus, och jag kan inte bestämma mig...är han mest lik simmaren Lars Frölander eller en typisk orienterare i Tiomila?

Det är alltså sant som dom säger : Tottenhams Gareth Bale är från Apornas planet. Gör man tre mål mot Inter borta, med en man kort, under andra halvlek, är man inte av denna världen.

ARTIKELN HANDLAR OM