Wennman: En kovändning som ger Rooney otroliga 13 000 kr – i timmen

SPORTBLADET

LONDON. Hur var det nu Sir Alex sa i fallet Rooney häromdan:

”Ibland ser du en ko på ett fält och du tycker kanske att det är en bättre ko än den du har i din egen hage.”

Jag fattade inte riktigt poängen.

Men jag känner igen en kovändning när jag ser en.

Det är mycket annat jag inte fattar. Ekonomi, till exempel. Det är min sämsta gren efter breakdance.

Jag begriper inte ens såna självklara fakta som att Manchester United är skyldigt banken sju-åtta miljarder kronor och samtidigt kan punga ut med ett femårskontrakt värt 550 miljoner för Wayne Rooney. Jag är väl ensam om det?

Alla dom där astronomiskt höga summorna förvirrar mig, siffrorna ger mig svindel, jag behöver nåt mer jordnära för att förstå.

Som tur är hade ett mattesnille på fotbollskanalen.se i går kväll räknat ut att Rooney med sin nya lön kan köpa fyra stora starköl i minuten, dygnet runt, i fem år framåt. Bra. Det är vad jag kallar basfakta för en ekonomisk idiot.

Jag har vidare förstått att Wayne, 24 år, i fortsättningen kommer att tjäna knappt två miljoner kronor i veckan (plus bonus). Eller knappt 13 000 i timmen. Lägger han sig och tjyvknoppar 30 minuter på soffan på eftermiddan kan han resa sig och säga: jaha, då har man dragit in sex och en halvt till.

Man borde alltså skaffa sig en agent.

Hur mycket fick Stretford?

Jag insåg det senast i går. Min lilla balkong i västra London vätter direkt mot ingången till kändissjukhuset Cromwell Hospital, och hela innergården har i tre dygn varit belägrad av tv-bussar och mediafolk. Margareth Thatcher, den gamla järnladyn, ligger nämligen därinne i svår influensa.

Jag blev följaktligen uppvaktad av det mäktiga BBC, som ville flytta in sitt team i min lägenhet och få utmärkt filmvinkel över gården. Och samtidigt slippa frysa. Och kanske till och med få sig en kopp kaffe.

Jag erbjöds en tjusig ekonomisk kompensation för detta, vilket jag omedelbart tackade nej till.

Men jag önskade samtidigt att jag haft en Paul Stretford eller Mino Raiola i min närhet och kunnat säga:

– Tala med min agent.

Kunde blivit bra med deg då, riktigt bra. Jag hade kunnat tänka mig en kovändning där.

Vi vanliga får emellertid sköta våra löneförhandlingar själva. Det är därför vi så sällan fördubblar vår inkomst inom loppet av en vecka, så som i fallet Wayne Rooney. Och vad jag verkligen vill veta nu är exakt hur mycket hans agent Paul Stretford tjänade på hela den här cirkusen. Hur mycket gick rakt ner i hans ficka?

Om ni tycker jag raljerar i ämnet beror det på att den sista bomben i Rooneygate briserade redan efter lunch i går, det är gamla nyheter, experterna har sagt sitt, chocken har lagt sig, hycklerifotot på Sir Alex och Rooney är publicerat, detaljerna är ute och fansen har redan firat med 27 starköl. Utom de som antagit en mer pragmatisk ståndpunkt och vill avvakta vad som händer med en skadad, formsvag Rooney i ett rätt omskakat United. Lojalitet är ett viktigt ord för supportrarna, hur kan ”Wazza” nånsin bli betraktad som 100 procent United igen?

Inte en siffra rätt sedan VM

Rooney har bett om ursäkt för spektaklet till Sir Alex och till lagkompisarna. Han ämnar också göra det till fansen. Om han tänker göra det personligen – och inte via nån kommuniké författad av Paul Stretford – så måste han hålla sitt livs tal. Vilket i och för sig inte bör vara så svårt.

Det allra viktigaste enligt mig är ändå att han börjar spela fotboll som den gamle Wayne Rooney igen, den fantastiske spelare vi njöt av förra säsongen. Mannen har ju knappt haft en siffra rätt sen det började gå på tok i VM.

Bollmottagningen, timingen, första touchen, har svikit honom totalt. Om det har berott på kontraktsbråket bakom kulisserna med United, och därmed en slags oinspiration, så borde han ju åtminstone visat vad han kan i Englands landskamper. Men han har varit lika dålig där. Och om det berott på en mörkad skada har han betett sig oerhört själviskt mot sina lagkamrater.

Han har onekligen en del att bevisa nu, den gode Wayne. Han brände alla broar, sen kom alla pengarna flygande och han kröp tillbaka. Jag känner igen en brovändning när jag ser en.

ARTIKELN HANDLAR OM