Som pånyttfödd

Wennman: Det kan ha varit ögonblicket då allt vände för Liverpool

SPORTBLADET

LONDON. Efter en vecka med mycket snack om otrogna old boys, såna som Silvio Berlusconi, Arsene Wenger och Hans Majonnäs Honungen, bad den yngre generationen om uppmärksamhet.

I huvudrollerna denna söndag:

The sad boy, the bad boy och the mad boy.

Foto: GETTY IMAGES
Tillbaka Liverpools tvåmålsskytt Fernando Torres jublar ihop med Raul Meireles efter att ha besegrat Chelsea med 2–0.

Vi börjar med den ledsne:

Hela hösten har Fernando Torres sett ut som om han helst skulle velat vara nån annanstans. Han har sett olycklig ut. Ingen har riktigt förstått varför han så plötsligt tappat i spelglädje, intresse, touch och inspiration.

Så kom gårdagen, så kom hemmamötet med Chelsea, så kom ett nytt väckelsemöte på Anfield.

Tre dar efter att en annan liverpoolkung med rynkor i pannan – Steven Gerrard – släppt loss alla sina inneboende kvalitéer mot Napoli bestämde sig Torres för att följa samma exempel.

Han gjorde båda målen när Liverpool slog ett sensationellt tamt och oengagerat Chelsea (utan Essien och Lampard och en febrig Drogba, i första halvlek) med 2–0, och vi fick plötsligt tillbaka den gamle, typiske Torres igen:

1–0 kom efter en perfekt boll från den comebackande Dirk Kuyt, den seglade över huvudet på John Terry, togs ner perfekt av en Torres som avslutade som om han vore pånyttfödd.

2–0 kom också på ett sätt som vi sett förr om åren: Torres bröt in från vänster och knorrade – supersnyggt – in bollen intill Petr Cechs bortre stolpe.

Sprack upp i ett jättesmajl

The sad boy gick ner på knä, gled ut mot sidlinjen på Anfield – och sprack upp i ett jättesmajl.

Det kan ha varit ögonblicket då allt vände för Liverpool denna säsong. Och det kan ha varit Alla Vändningars Moder för Fernando Torres.

Liverpool greppade tag i dessa två ögonblick av individuell briljans, gjorde det mesta av möjligheten, och höll första halvlekens 2–0-ledning matchen ut. Laget såg bättre ut än på länge, det här var faktiskt fjärde raka segern om man räknar in Europa League – och spelare som tidigare sett mediokra ut var hastigt och lustigt lysande. Inte bara Torres, ta bara en sån som Lucas, den så utskällde. Utmärkt rakt igenom.

Inför ögonen på den amerikanske ägaren John W Henry har de röda nu bytt namn från Liverpool Sad Boys till Liverpool Happy Roys.

Så till the bad boy:

Ni kan ju tänka er stämningen i Newcastles spelarbuss när de läste söndagstabloiderna på vägen till bortamötet med Arsenal. News of the World slog på stort om en galen partykväll efter Newcastles 5–1 mot Sunderland förra helgen. Där beskrevs, in i minsta detalj, hur nye idolen Andy Carroll haft en trekant med två unga damer hemma hos sin ”förmyndare”, lagkaptenen Kevin Nolan. Det fanns uppenbarligen kokain med i bilden på ett eller annat sätt. Och rapporterna inifrån Nolans hus (hans fru och barn var borta) är så välbetalt exakta och trovärdiga, med klockslag och mobilkamerabilder och allt, att vi får veta pikanta saker såsom Carrolls vrål från sängkammaren på övervåningen:

– Ride me! Ride me!

Jag satt på Emirates och tänkte: hur i himmelens namn ska Newcastle, och särskilt duon Carroll/Nolan, klara sig ur detta klister? Managern Chris Hughton måste vara djupt besviken på sina två kanske viktigaste lirare.

Har förlorat mot två nykomlingar

Svaret blev att Andy Carroll hann före Arsenals tvekande målvakt Lukasz Fabianski på en höjdboll (en sån där Kennet Anderssson-nick mot Rumänien 1994, ni vet) och skallade in 1-0, segermålet, för Newcastle. Carroll sprang därefter rakt i famnen på tränare Hughton, vilket väl var ett statement om något, och kunde sen rikta ett finger mot förbundskaptenen Fabio Capello:

– Pick me! Pick me!

Jag hade tio pund på Newcastle till elva gånger pengarna, så jag klagar inte. Men jag är besviken på Arsenals brist på kreativitet denna dag, på lagets oförmåga att spela sig igenom Newcastles låga mittfält.

Skatornas målvakt Tim Krul (och resten av försvaret) var lysande, men bättre kräver man faktiskt av ett lag av Gunners kaliber. De har nu förlorat mot två nykomlingar – West Brom och Newcastle – hemma. Det håller inte om man vill slåss om ligatiteln.

Missar superderbyt

Arsene Wenger har för övrigt haft en förfärlig vecka. Stryk mot Shaktar Donetsk och Newcastle … och anklagad för otrohet mot hustrun. Gamla karln. Vad är det med The Old Boys dessa dar, går de på viagra allihop?

Till sist, the mad one:

Manchester Citys Inter-förvärv Mario Balotelli har ett rykte om sig att vara en knäppgök, en olycka ständigt på väg att hända, men ingen i City (med Carlos Tevez tillbaka) klagade när han gjorde både 1–0 och 2–0 mot West Bromwich borta.

Sen fick Balotelli rött kort. Han lär ju därmed vara borta från onsdagens superderby mot Manchester United. Han missar därmed nåt som kan bli höstens match i Premier League.

City vann ändå med 2–0 till slut. Denna söndag fick vi alltså en sad boy, en bad boy och en mad boy som alla slutade som ..tja, en glad boy.

ARTIKELN HANDLAR OM