Wennman: Zlatan är enda hotet mot Spurs – dagsform avgör allt

SPORTBLADET

LONDON. Jaha, nu är norra London under attack.

Arsenal knäcktes brutalt av Messi och de andra artisterna i Barcelona i går kväll. Kan också Zlatan och hans Milan-polare slå ut Tottenham ur Champions League?

Klart han kan. Men jag skulle inte sätta ens min sista 50-öring på det.

Jag hade tänkt försöka skriva om åttondelsfinalen Tottenham–Milan utan att snöa in på Mr Ibrahimovic, ni får ju er mediala dos av honom ändå. Men medan den italienska serieettan värmde upp på White Hart Lane igår kväll tänkte jag på ordet som England stämplat i pannan på Zlatan: ENIGMA.

Du kan slå upp en engelsk tidning eller lyssna på en tv-expert och förr eller senare dyker det upp: ”Ibrahimovic...well, he is an enigma”.

Hemligheten: fysiken, tekniken, fantasin och känslan

Det är, oss emellan, ett jävla tjat om detta Zlatan-enigma.

Om man är ett enigma är man ”gåtfull och gäckande”. Eller en tysk krypteringsmaskin från andra världskriget. Ni kan säkert hålla med om att Zlatan varit gäckande under sin karriär, men det enda som är gåtfullt är att det tog engelsmännen så lång tid att dechiffrera hans storhet, att lösa Zlatan-koden.

Det beror delvis på Zlatans dåliga facit mot engelska klubbar. Men det beror också på att England inte kunnat se så mycket italiensk fotboll i tv under senare år. Länge fick vi som bor här nöja oss med ett veckomagasin om Serie A. Sen gick Zlatan till Barcelona och gjorde (bland annat) två mål mot Arsenal på Emirates, vilket fick upp ögonen på somliga. Det senaste året har alla engelsmän med kanalen ESPN kunnat se Zlatan dominera i Milan. De verkar nu enade i omdömet inför mötet med Spurs:

Ibrahimovic är det enda hotet mot Tottenham. Det är hans dagsform som avgör alltihop.

Hemligheten bakom en Enigma-maskin är, läser jag, rotorerna, inmatningsskivan, reflektorn och instickskortet.

Hemligheten bakom en Ibrahimovic-maskin är fysiken, tekniken, fantasin och känslan.

Zlatan har ett dystert Champions League-facit mot Liverpool, Manchester United och Arsenal (och än så länge mot Tottenham) bakom sig – men det kanske vänder i afton?

Milan utan Zlatan vore ett skitlag utan chans på titel

Nja, i så fall får han göra det själv. I så fall får fotbollsvärldens mest gåtfulla, gäckande artist finta bort hela White Hart Lane.

Jag tror att han är för ensam i Milan. Jag tror han är den ende som kan hota Spurs. Jag tror, ärligt talat, att Milan utan Zlatan Ibrahimovic vore ett mediokert lag utan chans på en enda titel överhuvud taget. Svenskens dominans är löjligt stor. Tycker du annat fattar du ingenting.

Milan kommer till spel i kväll med Clarence Seedorf, 73, på mittfältet. Där kan man snacka om enigma, om gåtfullheter. Hur kan han ens vara aktuell för en sån här match? Tottenham kommer att blåsa honom av banan. Gamle Seedorf, oduglig i varje match jag sett honom på sistone, kommer att få en whiplash-skada. Med såna spelare i ett redan långsamt, tempofattigt Milan fattar jag inte hur Tottenham ska kunna undgå att hålla (och utöka) sin 1–0-ledning från första mötet.

Och Gareth Bale? Ja, det har ju tjatats om honom i veckor nu. Kommer han att spela eller inte?

Klart han kommer.

Bale sades i går, enligt Harry Redknapp, vara ”stel i benen” och därför ett frågetecken mot Milan. Bullshit. Rökridåer. Bale kommer att forsa fram som en dåre på vänstersidan och få Milans högerback (Ignacio Abate, antar jag) att må mycket dåligt. På den andra kanten lär Aaron Lennon ge Marek Jankulowski en svettig kväll. Det kommer att säga svisssccch.

Om sen Spurs väljer att spela Peter Crouch med Rafa van der Vaart strax bakom eller helgens kanonskytt Jermaine Defoe däruppe må vara osagt. Tottenham kommer att ge Milan ett rent helvete, och efteråt kommer den ensamme Zlatan Ibrahimovic att fortsätta vara ett enigma – hur bra han än spelat.

ARTIKELN HANDLAR OM