Wennman: Vi står inför Survival sunday – det handlar om enorma summor

SPORTBLADET

LONDON. Åh, det är en drömdag för konspirationsteorier:

Kommer Wolves och Blackburn att dela broderligt på poängen?

Vilar Manchester United för många av sina bästa?

Hur gärna vill Tottenhams spelare ha semester?

Foto: Foto: AP
Bye, Bye Birmingham? Sebastian Larsson och hans Birmingham ligger illa till inför dagens avgörande.

Vi står alltså inför Survival Sunday, den sista omgången i Premier League, och det handlar framför allt om enorma summor pengar.

En plats i högsta serien uppskattas vara värd mellan 750 och 900 miljoner kronor, lite beoende på hur man räknar, så ni förstår om de inblandade i dagens drama sov dåligt i natt.

West Ham är redan ur.

De ska få sällskap av två av fem hypernervösa klubbar: Wolverhampton, Blackburn, Birmingham, Blackpool eller Wigan.

Tabellsituation och förutsättningar får ni på annan plats, men det kan vara värt att påpeka att två lag kan åka ur även om de når ”säkerhetsgränsen” 40 poäng. Så grymt är bottenstriden konstruerad den här säsongen, så jämn har ligan varit.

När allt är över i kväll, när några gråter och andra jublar, kommer det att diskuteras huruvida lag som inte har nåt att spela för verkligen bjöd till. Om det var rättvist. Om nån tränare har varit lite för bussig mot nån annan. Såna saker.

Jag skulle bli förvånad om inte minst en seriös konspirationsteori presenteras i afton.

Vissa detaljer kan, hur som helst, vara värda att hålla ett öga på:

Wolves och Blackburn möts, och båda lagen klarar sig kvar om två av de andra krislagen förlorar. Man kan alltså tänka sig en match på Molineux där resultattavlan står i centrum. Nu har de inte samma fina målservice på arenorna i England som vi har i Sverige, men det finns ju telefoner och radioapparater. Om Birmingham, Blackpool och Wigan däremot är i ledning, då är plötsligt både Wolves och Blackburn under strecket. Då blir det riktigt ös. Det troligaste scenariot är ändå att de två klarar sig med oavgjort och så att säga bara ”spelar av” matchen.

Obehaglig situation för Ferguson

Sir Alex Fergusons laguttagning kommer förstås att diskuteras om Manchester United sensationellt skulle tappa poäng mot Blackpool hemma. Det är en svår och nästan obehaglig situation för Ferguson, som givetvis vill vila sina viktigaste spelare inför Champions League-finalen mot Barcelona. Han måste ta ut ett lag som är tillräckligt starkt för att tillfredsställa Blackpools bottenkonkurrenter och undvika kritik från FA, samtidigt som han inte måste jaga livet ur sitt mästargäng för att ta tre poäng. Snacket om böter för att vila för många stjärnor anser jag vara fullständigt horribelt. Stenkorkat. Det har drabbat andra den här säsongen (Blackpool, till exempel), men om en manager har en 25-mannatrupp att välja ur måste han väl ha rätt att ta ut precis vilken startelva han vill som passar för situationen? Samtidigt uppstår givetvis ett känsligt läge om en tredje part drabbas. Som tur är har United en så stark trupp att de bör slå Blackpool med en B-betonad uppställning.

Jag menar... när man slänger in Nani, Fletcher, Scholes, Anderson, Park och skyttekungen Berbatov – som Fergie troligen gör idag – så är det ju inte några skitlirare det handlar om.

Fråga Schalke 04.

Börja träna om en vecka

Tottenham tar emot Birmingham och befinner sig i ett intressant läge. Seb Larsson och grabbarna kommer till White Hart Lane för att vinna, får de stryk kan de passeras av Wigan och åka ur. Det är alltså inget snack om vilket lag som är mest motiverat. Eller är det, det? Spurs blir vid vinst femma och spelar i Europa League till hösten. Men om de förlorar kan de ändå gå in i EL, nästan motvilligt, via en Fair Play-plats. Det senare skulle i så fall innebära att Spurs första match i Europa sker redan i juni och att spelarna får börja träna för nästa säsong om en dryg vecka. Vore knappast populärt bland Bale, van der Vaart, Modric och kompani.

Tji semester.

De kommer alltså inte att ge Birmingham nånting gratis i dag.

Mitt tips: Martin Olsson och hans Blackburn klarar sig. Sebastian Larsson och hans Birmingham åker ur tillsammans med Blackpool.

Och apropå stora pengar:

Det pågår ju en spännande fight mellan Manchester City och Arsenal om tredjeplatsen. City åker till Bolton, Arsenal har Fulham borta. Om City blir trea går de direkt in i gruppspelet i Champions League. Blir de fyra kan de få möta Bayern München i kvalet, åka ur direkt och blåsas på hundratals miljoner. Om däremot Arsenal blir fyra kommer de att seedas i kvalet och slipper lag som Bayern, till exempel.

Alltså värt att hålla ett öga på norra delen av tabellen också, denna Survival Sunday.

ARTIKELN HANDLAR OM