Wennman: United har varit i snooze-läge hela hösten – jag tycker Sir Alex är fel ute

SPORTBLADET

LONDON. Det hör till vanligheterna att man tar av sig nattmössan, sträcker på sig, tar en kopp kaffe och rycker upp sig innan man går till jobbet.

Manchester United har hela hösten haft mobilen på snooze och tvingats stressa iväg till kontoret med pyjamasbyxorna på.

Chefen är inte glad, det är han inte.

Portugisiska Braga gjorde 0–1 efter knappt två minuter, 0–2 efter knappt 20 (båda av rutinerade brassen Alan) medan Uniteds försvar vacklade omkring nyvaket och sömndrucket på Old Trafford.

Det var femtioelfte gången United hamnade i underläge den här säsongen.

Sir Alex Ferguson, bossen, hade varnat sina anställda och sagt ”inte en gång till”, men efter chocköppningen satt han ändå där som ett åskmoln i sin svarta cardigan och sin svarta rock. Han såg ut som Darth Vader.

Lyckligtvis för honom var kraften med unge Luke Skywalker-kopian Javier Hernandez, som nickade in både 1–2 (28) och segermålet 3–2 (75). Däremellan hade Johnny Evans kvitterat till 2–2 (62) i en Champions League-match som gett United avsevärda besvär.

Det är naturligtvis mycket starkt att vända på en match som de ­röda gjorde i går. Det betyder dessutom att United har full pott efter tre CL-matcher och bara behöver en poäng till för att vara klart för åttondelsfinalen.

Brister i försvaret

Men när det handlar om en klubb som Manchester U blir det ändå ett slags fel­sökande efter en stentuff hemmamatch mot ett lag som Braga. Ska det behöva sitta så långt inne? Måste United i var och varannan match i höst lämna handicap och behöva en väckarklocka/hårtork innan laget vaknar?

Fråga inte mig vad de sega starterna beror på. Jag konstaterar bara att jag ser brister i försvaret – på grund av alla skador – och stora frågetecken kring Fergusons spelsystem.

Den tajta mittfältsdiamanten (Fletcher – Kagawa, Cleverley – Rooney) har gett oss ett United utan bredd och utan fart. Jag gillar det inte. Jag tycker Sir Alex är fel ute. Han kunde spelat Ashley Young till vänster i går. Han kunde spelat Nani till höger. Han kunde gått tillbaka till ett system som jag tror att en skyttekung som Robin van Persie, exempelvis, skulle trivas bättre med.

Svajigt och fladdrigt

Nu fick RvP gå djupare ner och hämta bollen själv. Han blev mer framspelare än avslutare. Och Wayne Rooney beordrades till tre olika positioner: först på topp i diamanten, sen till vänster, sen som släpande anfallare när Hernandez gått ut.

Det verkade lite svajigt och fladdrigt. Det känns som om United måste bestämma sig för vilken taktisk linje man vill välja inför framtiden. Håller laget på och experimenterar så här och släpper iväg motståndarna till tidiga ledningar kommer det dagar då man inte kan reparera skadan (som mot Tottenham).

Nå, alla gillar ju som sagt att leta fel hos de bästa lagen. Och vi ska ha i åtanke att Sir Alex matchade sitt lag med tanke på söndagens bortamöte med Chelsea.

Rio Ferdinand satt på bänken. Hur en topptränad och uppenbarligen skadefri Rio inte anses orka spela tisdag-söndag är en gåta. Var det en följd av helgens rasismdebatt?

Lysande Hernandez

I avsaknad av andra mittbackar som Vidic, Smalling och Jones valde nu Sir Alex att spela mittfältaren Michael Carrick bredvid Evans, och det såg ju alla att när Carrick blir satt under press håller han inte i den positionen. Som tur var för United kroknade Braga­ – som i början såg ut som Athletic Bilbao – helt i andra halvlek.

Javier Hernandez, Chicharito, kroknade i alla fall inte. Han är absolut lysande i straffområdet. Jag älskar att se honom och tycker nog att han underutnyttjats på sistone. Problemet för Sir Alex är att han just nu har många bra offensiva vapen, men ingen defensiv trygghet.

Åh, ett problem till: väckarklockan. Glöm inte ställa den mot Chelsea på söndag.

FAKTA

Så vände United 0–2 mot Braga

25'

1–2: Endast fem minuter efter Bragas 2–0-mål replikerar Manchester United. Javier ”Chicharito” Hernandez nickar ett inlägg i mål.

62'

2–2: United får en hörna och efter en tilltrasslad situation kan Jonny Evans sätta 2–2.

75'

3–2: Hernandez blir Uniteds hjälte när han nickar in sitt andra mål för kvällen.