Mourinho lurade oss – ännu en gång

Wennman: United–Real är ju en dröm – men Mourinhos ego blir lätt tröttsamt

Foto: SCANPIX
Kaos Det var packat när José Mourinho höll presskonferens inför åttondelsfinal-­returen mellan Manchester United och Real Madrid på Old Trafford i kväll.
SPORTBLADET

MANCHESTER. I kväll kommer världen att stanna,­ enligt José Mourinho.

Den kommer att stanna för att se Manchester United–Real Madrid spela fotboll i tv, och det är möjligt att han har rätt.

Allt beror ju på hur stor ens egen värld är.

Vill man vara sån kan man alltid påstå att Mourinhos världsbild består av ett fullsatt fotbollsstadion där han själv står i centrum efter en seger och sen hasar sig fram på knäna och jublar. Eller en knökfull presskonferenslokal där han är kungen som dikterar vem som ska halshuggas eller få en klapp på axeln.

Mourinho, The Special One, är ingen dumskalle. Vi fattar ju vad han menar. Vi fattar att United–Real i afton är en dröm för alla fotbollsälskare. Men det blir lätt tröttsamt när hans ego ständigt hittar vägar att göra José Mourinho till planetens medelpunkt.

Han manipulerade oss alla i går igen.

Vi satt i en bastuvarm sal i Old Traffords innandömen, där var fler tv-kameror än jag hann räkna till, det var kaotiskt trångt, det tycktes som om halva Spaniens journalistkår var där tillsammans med alla skribenter i det engelska drevet, det var som inför en VM-final, och när Mourinho äntrade podiet gjorde han det med blicken hos en slug katt som tittar på en kanariefågel.

Vilken José skulle vi få?

Den provocerande, attackerande, rubrikskapande filuren som i sista stund ville röra om i Manchester-grytan och spela mind games med Sir Alex Ferguson?

Pinsamt många frågor om Ronaldo

Eller den andra sidan, den som vi ser när det passar honom, den som är ödmjuk och rar och får oss skribenter att titta på varann och säga: vad är det för lurt på gång nu då?

Vi fick José nummer två. Tillbakalutad med halvslutna ögonlock höll han en låg profil, svarade med plattityder, och tvingade det samtrimmade engelska drevet att producera allt listigare frågor för att fånga honom i en fälla som kunde ge en rubrik. Det gick han inte på.

Det bästa var alltså:

”The World will stop to watch”.

Världen kommer att stanna för att titta.

Och nog är det så att åtminstone fotbollsvärlden kommer att stå stilla en stund. Mycket bättre än så här blir det inte.

1–1 i första mötet i Madrid, retur nu på Old Trafford, duell mellan Sir Alex och Don José, stjärnfyllt på varenda position i båda lagen...och framför allt: Cristiano Ronaldos ”hemkomst”.

Det blev så småningom så många frågor kring Ronaldo i går att det nästan var pinsamt. Reals Xabi Alonso tog över efter Mourinho på podiet och fick bara nån enstaka fråga om sig själv, sin form och sina fem år i Liverpool – nästan alla andra handlade om Ronaldo.

– Han är i fantastisk form, men vi är i alla fall ett lag, vi är fler spelare...försökte Alonso.

Hyllade engelsk fotboll

Jo, man slår inte Barcelona två gånger på fyra dar med ett ”one-man-team”. Senast kom förresten inte Ronaldo in förrän efter en timme, Real vilade flera nyckelspelare – men vann ändå.

– Båda lagen är i strålande form. Jag har ingen aning om vad som kommer att avgöra. Det är en miljon-dollar-fråga. Jag har både vunnit och förlorat på Old Trafford, jag har inte koll på statistiken, men vad som än händer är jag mer känslomässigt mogen än när jag vann med Porto här en gång i tiden. Efter den här matchen kommer jag varken att gråta eller springa hundra meter av glädje, sa Mourinho.

I en liten hyllning till Man United sa portugisen att ”Premier League är avgjord redan i mars, United har redan vunnit”, och hyllade samtidigt engelsk fotboll i allmänhet.

City borde vunnit med mer

– Man ska inte döma ländernas klubbfotboll efter hur det går i Champions League. Det går i vågor. Alla hyllar La Liga nu, men om nån vecka kan alla fyra spanska lagen vara utslagna. Italien gick inte bra i fjol, men nu kan både Juventus och Milan gå vidare. Och England är England, hade inte Manchester City och Chelsea fått så svåra grupper hade de varit med och slagits om Europatiteln.

Mourinho må redan ha utnämnt Man United till ligamästare, men Man City såg i alla fall till att gapet inte ökade till 15 poäng i går.

City vann med 1–0 (Tevez) på Villa Park efter en gedigen insats, det borde blivit mer trots att det var lite skakigt i slutminuterna, och vägrar ge upp matchen om guldet. Men trots allt: det finns inte på kartan att United tappar tolv poäng under de tio omgångar som återstår.

Fotnot: Matchen startar 20.45 och sänds i Viasat fotboll