Wennman: Hodgson bubblade av irritation

Drevet hade slipat knivarna – men "svenske Roy” gled undan skickligt

SPORTBLADET

SAN MARINO. Englands förbundskapten Roy Hodgson har sannerligen sina egna problem att tänka på, men han meddelade ändå igår kväll att han tror på svensk seger mot Irland.

– Det blir inte lätt för Sverige, men jag håller er som favoriter, sa Hodgson till Sportbladet.

Det hade varit en smått infekterad stämning under Englands presskonferens på Palace Hotel i San Marino när Sportbladet fångade in Roy och bad honom tippa mötet Sverige-Irland.

Roy gillade läget, tyckte det var skönt att slippa de tjatiga och pressande frågorna om Rio Ferdinands vara eller icke vara i landslaget, och började lägga ut texten om de irländska spelare han ser vecka ut och vecka in i Premier League.

Då fattade han INGENTING

Det var emellertid inte lika populärt hos den för kvällen mycket irriterade presschefen Mark Whittle, som ideligen avbröt samtalet mellan Sportbladet och Hodgson. Eftersom Whittle inte förstår svenska stod han plötsligt utan kontroll över vad som sades.

Det gick så långt att Whittle, mitt i en Hodgson-utläggning om ett ”Irland som absolut inte får underskattas, de har många spelare med hög kvalitet”, med milt våld trängde sig emellan och föste bort en Roy som såg snopen, närmast generad, ut.

– Sverige är i alla fall favorit, helt klart, sa Roy innan han tvingades iväg.

Han hade då genomgått ett tufft korsförhör i en specialsittning med den engelska dagspressen. Han fick en störtskur av frågor kring den uppkomna Rio Ferdinand-situationen.

Ni som hänger med vet att det varit märkliga turer i fallet Rio. Manchester Uniteds mittback blev först stämplad som passé i landslaget av Hodgson (i ett inspelat samtal med passagerare i Londons tunnelbana!), påstods inte platsa av ”spelmässiga skäl” (efter rasistbråket mellan John Terry och Rios lillebror Anton), togs sen till nåder igen till de kommande VM-kvalmatcherna mot San Marino och Montenegro – varpå Rio tackade nej och hänvisade till ett minituöst medicinskt behandlingsschema för sin värkande rygg.

Han bubblade av ilska

Så det slog ner som en bomb under torsdagen när Daily Mail avslöjade att Ferdinand istället valt att resa till Qatar för att sitta som bisittare i den arabiska kanalen Al-Jazeera. En resa som tar 15 timmar tur och retur och knappast är bra rehabilitering för en ond rygg.

Roy Hodgson ville inte prata om detta, han slog ifrån sig vilt. För att inte tala om vad presschef Whittle gjorde. Men veteranerna i det engelska pressdrevet hade slipat knivarna och lurade ständigt in honom på Ferdinand-frågan. De ville ha besked om huruvida Rio nu var definitivt avskriven från landslaget – och de ville veta hur mycket Man United (Sir Alex) hade styrt hela situationen till sin fördel.

Roy såg ut att bubbla av irritation inombords, men han behöll lugnet och red ut stormen. Hans svar gick ut på att ”vänta och se” när det gällde Rio och ett antal ”not my business” när det handlade om Uniteds medicinska program.

Det sistnämnda lät kanske lite skevt, men ”Svenske Roy” tycks i alla fall komma undan den kritikerstorm som nu drabbar Rio Ferdinand. Hur det än förhåller sig med Rios resa till Qatar – han försvarade sig tappert på twitter i går – finns det många engelska fans som ser hans agerande som ett svek.

3 000 engelsmän kommer till kvällens match i en arena som bara totalt tar 7 000 personer. De flesta av dem bor i den närliggande turistorten Rimini och redan igår kväll ekade nidramsor om Rio Ferdinand på klubbar och barer invaderade av stupfulla engelska supportrar.

Det är kanske tur att England möter San Marino, världens sämsta fotbollsnation enligt Fifa:s ranking. Det ska mycket till om lilleputt-republiken ska kunna chocka engelsmännen som de gjorde 1993, då de tog ledningen med 1–0 efter 8,3 sekunder (!) i ett kvalmöte som England till sist vann med 8–1.

Det blir tuffare på tisdag...

Den här gången lär det inte spela nån roll att England saknar mittbackar som Ferdinand, John Terry, Michael Dawson, Gary Cahill, Phil Jagielka och Phil Jones. De som får spela – troligen Jolean Lescott och Chris Smalling – är så pass bra att man kan fråga sig om inte en eller två av dem skulle gå rakt in i den svenska startelvan mot Irland.

– Problemet med såna här matcher är att alla förväntar sig att vi ska leda med minst 2–0 i halvtid. Om vi inte gör det ökar pressen på oss, och de mindre länderna älskar att försöka förstöra för oss. Det är inte så lätt som det verkar, sa lagkaptenen Steven Gerrard.

Tre enkla engelska poäng lär det ändå bli på San Marinos lilla plan innan det blir tuffare på tisdag: Montenegro i ett Podgorica som kommer att bjuda på ett hett mottagande.

Förlorar England DEN matchen är VM i Brasilien plötsligt i farozonen – för att inte tala om hur illa Roy Hodgson, Rio Ferdinand och FA kommer att ligga till hemma på ön.