Uselt, England

Peter Wennman: Nu får Roy och hans gäng sikta på andraplatsen

Foto: GETTY IMAGES
Här kvitterar Montenegro England tog ledningen i början av matchen genom Wayne Rooney men kunde inte hålla undan.
SPORTBLADET

Ärligt talat:

Hade ni nån kanal som sände Montenegro-England därhemma så såg ni bättre än jag, trots att jag var på plats.

Har ni andra åsikter än jag kan jag alltså köpa dem direkt.

Det kan till exempel gälla den där högst eventuella straffen som Danny Welbeck kanske skulle haft i slutet av första halvlek. Det stod 1-0 till England då, Welbeck fälldes av förre Manchester City-bekantingen Stefan Savic och sprattlade vilt med benen, men den utmärkte domaren Jonas Eriksson valde att varna engelsmannen för filmning.

Jag tyckte, i motsats till väldigt många i Englands pressdrev, att Jonas gjorde rätt.

Eller det kan gälla den andra halvlek då jag tyckte England blev utspelat av ett piggt, offensivt Montenegro som faktiskt förtjänade bättre än bara 1–1 i detta VM-kvalmöte.

I det fallet fick jag medhåll från samma drev.

Men säker kan jag alltså inte vara, eftersom jag denna regntunga natt i ett Podorica i femtio nyanser av grått placerats på pressläktaren från helvetet.

Det jag såg av spelet var genom en armhåla från nån två meter lång montenegrin som stod framför. Eventuellt mellan dennes ben. Eller mellan två ryggar breda som kolonistugor.

Det råder en lite annan kultur på pressläktare i unga länder som Montenegro, och de vrålande unga män som stod upp med sina pressackrediteringar framför oss, de som räckte långfingret till de engelska fansen och gjorde high fives så fort en hemmaspelare vann bollen, tyckte väl inte att vi som satt bakom behövde se matchen och jobba.

Om de var journalister är jag dansare i Chippendales.

Eder utsände, bara 1,72, gick alltså miste om mycket av spelet bakom detta basketbollag. Så rätta mig om jag har fel:

Var inte detta den sämsta match England spelat på åratal? Åtminstone om vi talar andra halvlek?

Den engelske experten Eleganten suckade:

– Nåt värre har jag inte sett sen VM-mötet med Algeriet 2006 (0–0).

Hans kollega Laptop fyllde på:

– Det här var precis som mot Polen senast. England tappade precis allt efter paus. Ett mysterium.

Och Eleganten summerade den engelska pessimismen efteråt med:

– Vi ses på Café Opera. Det blir kvalspel mot Sverige, det känner jag på mig. Vad föredrar du, att börja hemma eller på Wembley?

Arenan fylldes med eld och rök

Det var alltså mycket bitterhet i luften. Allt hade sett så bra ut under första halvlek, Wayne Rooney nickade in Englands 1-0 efter bara sex minuter och Drevet hade sina rubriker klara. Mannen som blev utvisad senast i Podgorica hade fått sin revansch.

Men sen slutade alltså England spela. Hade de fortsatt som i första hade jag möjligen kunnat se lite mer av laget i min hörna av arenan, men så blev det ju inte. Det var Montenegro för hela slanten, långt därborta bakom ryggarna, de sista 45. Det var varning för nackspärr.

När inhopparen Dejan Damjanovioc kvitterat i den 77:e efter flipperspel framför Joe Hart fylldes arenan av eld och rök, publiken blev vild, volymen höjdes, de engelska fotograferna vid målen fick spottloskor i huvudet och hatades svårt, basketspelarna framför mig dansade vilt med sina presskort runt halsen och...ja,. det blev hätskt, så att säga.

Mitt i detta vek ”stormakten” England ner sig mot ett land med färre än 700 000 invånare. Mitt i detta svek de igen – de har mött lilla Montenegro tre gånger och inte vunnit en enda gång.

England har inte heller slagit Ukraina eller Polen i detta VM-kval. Det handlar nu om tre segrar mot San Marino (två) och Moldavien – resten kryss. Fortsätter det i den stilen är Roy Hodgsons manskap mycket illa ute i resan mot VM i Brasilien nästa sommar.

– Det är klart att jag inte är nöjd. Vi gör det svårt för oss själva. Men vi har tre av de fyra sista kvalmatcherna hemma på Wembley. Jag hoppas vi kan ordna VM-biljetten då, sa Roy.

Får slåss om andraplatsen

Drevet var inte övertygat. Roy och hans gäng kommer att få mycket stryk i de engelska tidningarna idag. Inte minst stjärnor som Wayne Rooney, som efter sitt snabba mål var chanslös mot hemmalagets väldige mittback Miodrag Dzudovic. Samme man som Rooney sparkade ner för 18 månader sen.

Mycket pekar i nuläget på att England får slåss om andraplatsen i gruppen, laget är helt enkelt inte bättre.

– Först Friends Arena, sen Café Opera, sa Eleganten.