Wennman: Hur färgblind får man bli?

SPORTBLADET

LONDON. Wembley ikväll:

Alla brittiska derbyns moderskepp, England mot Skottland.

Världens äldsta fotbollslandskamp.

Dock inte världens bästa, numera.

Intresset för denna VM-kvalmatch i grupp F pumpas upp så mycket det går i brittisk press, men det finns också en underton av att...det var bättre förr.

Det har varit en vecka fylld av gamla historier om de gamla hjältarna, om de snyggaste målen, om de bästa målgesterna, om hatmatcherna, om Paul Gascoignes drömmål 1996, om hundra år gamla resultat, om de skotska fansens firande när de klättrade upp och rev ner målställningarna efter en seger på gamla Wembley, om Bravehearts versus Three Lions.

Man kan ana ett visst besvär att hitta intressanta vinklar om de 22 spelare som ställer ut skorna på den berömda arenan just denna dag i november år 2016.

Andefattigt och profillöst

Det är inte samma hets längre, inte samma stamkrig, inte samma internationella kvalitet jämfört med de bästa landslagen i världen.

Skottland har tagit fyra poäng på tre matcher i kvalgruppen och behöver absolut en seger ikväll, annars är hoppet om VM troligen över och förbundskaptenen Gordon Strachan kommer att få sparken. Men det är inte det Skottland som vi minns från Tipsextra-tiden, då så många härliga skotska spelare dominerade i många engelska klubbar. Det är andefattigt och profillöst.

Rooney startar som kapten

England har snubblat sig fram till en 1–0-seger i sista sekunden mot Slovakien borta, vunnit en skitmatch med 2–0 mot Malta hemma och spelat 0–0 mot Slovenien. Det är ett landslag omgärdat av enorma frågetecken. Wayne Rooney kommer att spela från start, han kommer att vara lagkapten på nytt, och Gareth Southgate måste vinna om inte hans inhopp som manager ska ifrågasättas.

Hur som helst, det kommer förstås 90 000 till Wembley, varav 10 000 skottar, och det enda man kan oroa sig över är hur alla dessa skottar i kilt kommer att klara den isande kyla som råder i London. Vi får hoppas att de har nånting under.

Hur färgblind får man bli?

I övrigt tycks de viktigaste frågeställningarna handla om varför Skottland måste spela i rosa reservtröjor (Fifa har beslutat), vilket är en tröjfärg som till och med de skotska spelarna är öppet negativa till. Det är ju verkligen inget fel på rosa, men varför anser Fifa att skottarnas mörkblå-vita tröjor är för lika Englands vita-ljusblå? Hur färgblind får man bli?

Och så är det förstås det här med poppygate. Båda lagen vill ha poppies (vallmoblommor) på sina tröjor denna Remembrance Day, vilket förbjudits av Fifa och reducerats till svarta armband.

Vi andra kan bara hoppas att det inte blir Ölets och Fyllans dag när världens äldsta

fotbollsfiender drabbar samman en fredagkväll i London.