50:e GP-segern för Michael Schumacher

”Jag nästan flög fram”

SPORTBLADET

MAGNY COUR, FRANKRIKE

Michael Schumacher tog sin 50:e formel 1-seger i Frankrikes Grand Prix.

Han är nu bara en seger från att tangera Alain Prosts rekord på 51 segrar - flest genom tiderna.

- Det är en sak jag alltid sagt om statistik, det kommer att vara trevligt att tänka på när jag lagt av. Men just nu finns det annat att tänka på och det är vårt huvudmål.

Foto: AP
Michael Schumacher var strålande glad efter loppet.

Resultatet i Frankrikes Grand Prix var något av ett drömresultat för Michael Schumacher. Vid sidan om sig på prispallen hade han "lillebror" Ralf och sin egen stallkompis Rubens Barrichello.

På startlinjen upptäckte Ferrari att de hade ett kopplingsfel på Michael Schumachers bil. Men det ordnade sig och Michael kunde båda starta och fullfölja loppet.

Med dagens seger har Michael Schumacher vunnit sex av tio lop den här säsongen. Lägg därtill tre andra platser och bara ett brutet lopp.

Det ger en VM-ledning på 31 poäng, eller mer än tre segrar före David Coulthard. Sju deltävlingar återstår och Michael Schumacher ser ut att gå mot sin fjärde VM-titel och andra i rad för Ferrari.

Tar inte ut segern i förskott

- Tyvärr för er journalister, jag är allt för realistisk. Vi har sett tidigare hur snabbt något kan ändras. Det finns fortfarande 70 poäng att åka om så det finns ingen anledning att starta fira utan jag kommer att fortsätt fightas, sa Michael efter sin femte seger i Frankrikes GP.

För andra gången någonsin kom två bröder etta och tvåa i ett Formel 1-lopp. Liksom i Kanadas GP är det bröderna Schumacher som svarat för bedriften, men då vann Ralf.

I dagens lopp tog Ralf starten och ledde, jagad av storebror Michael, fram till första depåstoppet där Ferrari var snabbare. Det förde upp Michael i ledning.

- Vi hade en bättre strategi idag, mitt andra set av däck var mycket bra och jag nästan flög fram, säger Michael Schumacher.

Besviken tvåa

Samtidigt som lillebror Ralf var besviken:

- Vi hade ett dåligt depåstopp och mitt andra set av däck fungerade inte. Jag hade stora problem, hade svårt att köra idag och är lycklig över att ta andra platsen.

Williams-teamet med sina snabba BMW-motorer och Michelin-däck förmodas ha övertag i de högfartsbanor som närmast väntar i formel 1. Detta kan ge Ralf en chans att passera David Coulthard, som ligger 16 poäng före, i VM-ställningen. Ralf som just nu är trea, en poäng före Rubens Barrichello, som i motsats till de flesta övriga förare hade tre stopps-strategi och slutade trea, i slutet jagad av David Coulthard.

- Jag gissar att min tredje plats är något av en överraskning, menade Barrichello som startade åtta.

Frankrikes Grand Prix blev ett totalt fiasko för McLaren. För fjärde gången i år stod de still i starten. Den här gången drabbade det Mika Häkkinen som för femte gången i år tvingades bryta. Stallkompisen David Coulthard var nära att ta andra platsen från Michael Schumacher i starten.

Han låg inledningsvis trea men en fortkörning vid det första depåstoppet gav honom 'stop-and-go' i straff och han slutade fyra.

Bland de som bröt märks Ralf Schumachers stallkompis J-P Montoya som för åttonde gången i år tvingades bryta. Han låg trea när han fick ett tekniskt fel på bilen.

Formel 1 VM-fortsätter till Silverstone och Englands GP om två veckor.

aftonbladet.se ([email protected])