Fem lag kan köra hem guldet

Sportbladet granskar - de kan vinna SM

SPORTBLADET

Masarna

Form just nu: Strålande. Svenska mästarna från förra året vill vinna serien för att gå direkt till slutspelet.

Kommentar: Började säsongen trögt när Tony Rickardsson inte kunde vara med för en skadad tumme. Nu är han tillbaka och hela laget har börjat köra bra. Tony Rickardsson och Leigh Adams är poängmaskiner. De två ÄR Masarna. De sprider en härlig harmoni och framgångsstämning omkring sig och laget är bra sammansatt. När reserverna kör bra är det inget lag i Sverige som vinner mot dem. Det blir ett nytt SM-guld i år. Svårslagna.

Så stor är chansen till SM-guld: 40%

Rospiggarna

Form just nu: Tveksam. Oavgjort på hemmaplan mot Vargarna imponerar inte. Ska man hålla undan för Masarna krävs det bättre än så.

Kommentar: Rospiggarna har ett av de yngsta lagen i hela elitserien. I Greg Hancock, Ryan Sullivan och Andreas Jonsson har de en bra stomme. Är helt klart ett av lagen som ska kunna ta sig till slutspel. Det som talar emot är sviktande form. Oroväckande att man bara tar en poäng mot Vargarna på hemmaplan. Som helhet är det ett starkt lag. Men såhär långt är det en stor överraskning att de leder serien. Håller hela vägen. Tveksamt.

Så stor är chansen till SM-guld: 20%

Västervik

Form just nu: Bra. Körde inte i går eftersom matchen mot Bysarna blev inställd. I den förra matchen krossade de Bysarna.

Kommentar: Vad sägs om Tomasz Gollob, Todd Wiltshire och Nicki Pedersen. Ska vara ett av slutspelslagen och inget lag går säkert mot dem. Nu måste de försöka prata sig samman- med så stora stjärnor finns risken att de kör för sig själva. Ska man vinna SM-guld måste laget fungera. Förfogar över de absolut bästa utländska förarna. Den polske speedwayguden Tomasz Gollob tillhör topp två i världen. Tillsammans med Rickardsson.

Så stor är chansen till SM-guld: 20%

Smederna

Form just nu: Tveksam. Laget saknar den jämnhet som är så viktig. Bra eller dåligt. Man vet aldrig med Smederna.

Kommentar: Scott Nicholls krossade axeln förra veckan och utan honom är de klart sämre. Bra gjort av laget att hänga med i toppen med den uppställning som de förfogar över i dagsläget. Polacken Robert Sawina tar ibland 17 poäng, för att i nästa ta två. Det håller inte. Kommer inte Scott Nicholls tillbaka snarast rasar de i tabellen. Deras reserver håller inte måttet för ett SM-guld. Det räcker inte med lagkaptenen Billy Hamill.

Så stor är chansen till SM-guld: 10%

Vargarna

Formen just nu: Bra. Starkt att ta poäng av Rospiggarna på bortaplan.

Kommentar: Skakas av avhopp. Mitt under säsongen lämnade tränaren Åke Bergström. Sådant smittar av sig i laget, men kanske har de kommit tillrätta med sina problem. Laget befogar över stjärnor som Jason Crump, Jimmy Nilsen, Jason Lyons och Jesper B Jensen. Individuellt är det världsklass. Som ett lag håller de inte för ett SM-guld redan i år. Laget kör för ojämnt och verkar inte kunna hjälpa varandra så som man behöver i en lång och jämn SM-serie.

Så stor är chansen till SM-guld: 10%

Tabellen

Elitserien i speedway är jämn. Åtta omgångar återstår – de tre främsta lagen i serien gör upp om SM-guldet. Enligt Sportbladet kommer de regerande mästarna Masarna ta ett nytt guld. De går direkt till finalen som seriesegrare. Med stjärnorna Tony Rickardsson och Leigh Adams står de i en klass för sig. Serieledande Rospiggarna kommer inte att orka hela vägen.

Fredrik Larsson