Häkkinens revansch

"Jag har alltid velat vinna på Silverstone - det är helt otroligt"

SPORTBLADET

LONDON. Inte ens Häkkinen själv trodde på finsk seger.

Men redan efter fjärde varvet var Silverstone bara hans.

- Varje förares största rädsla att aldrig få vinna igen, sade en tagen Häkkinen.

Foto: reuters
PANG! SMACK! POFF! Nedslagen och uträknad - men i går reste sig Mika Häkkinen. Och som han gjorde det. Häkkinen sopade banan med konkurrenterna.

Loppet skulle ju handla om Michael Schumacher. Segerchampagnen låg på kylning enkom för att hylla den makalöse tysken som med en seger på Silverstonebanan i England skulle bli historisk.

Men tysken får vänta minst två veckor innan han kan tangera Alain Prosts 51 grand prixsegrar.

I stället var det Mika Häkkinen som duschade i segerdrycken i går. Han tog två sekunder på Schumacher för varje varv och vann överlägset med en dryg halv minuts marginal. I går visade finländaren att han definitivt inte gett upp formel 1-cirkusen.

"Det här är helt otroligt"

- Det är svårt att hundraprocentigt kunna förstå hur viktigt det här är för mig. Jag har alltid velat vinna på Silverstone, så det här är helt otroligt, sade Häkkinen på presskonferensen.

Vinsten var en härlig revansch för finnen som stått i skuggan av sin stallkamrat David Coulthard den senaste säsongen.

Michael Schumacher startade i pole position och ledde loppet in på fjärde varvet när Häkkinens svarta McClaren-Mercedes elegant gled förbi Ferrarin i närmare 300 kilometer i timmen.

Coulthard prejades - tvingades bryta

Schumacher gjorde därefter inget helhjärtat försök att matcha finnen. Hans verkliga konkurrent i kampen om VM-titeln var redan ute ur loppet. I den första trånga kurvan prejades britten Coulthard av Jarno Trulli och tvingades strax därefter bryta. Schumacher hade stora problem med sin Ferrari och körde för att säkra VM-poäng.

Taktisk miss av Ferrari

- Det var svårt för mig i dag. Det är svårt att köra om, om inte någon gör ett misstag och jag gjorde två i dag. Mika flög fram och gjorde ett fantastiskt race, sade Schumacher på presskonferensen.

Ferraris största misstag i går var att köra med en en-stop-strategi i stället för som Häkkinen gå in två gånger i pit stop.

Dagens lopp ökar ändå tyskens VM-ledning med betryggande 37 poäng. Tvåan Coulthard som egentligen aldrig varit i närheten har nu fått en i princip omöjlig uppgift. Häkkinen tog välbehövliga tio poäng och ligger nu på en sammanlagd femteplats.

Tjänar 200 miljoner om året

Jessica Ritzén