Dramatisk comeback för Peter Karlsson

SPORTBLADET

GÖTEBORG

Dramatik i Göteborg. Rysarmatch i Hagfors och seriefinal i Avesta.

Tisdagens speedwayomgång blev händelserik - på flera arenor.

VM-föraren Peter Karlssons comeback blev dramatisk. Kaparnas stjärna, som haft en svår höftskada, började med att köra på VM-kollegan Jimmy Nilsen i sitt första heat. Nilsen, som kör för Vargarna, vurpade, vann sedan heatet efter omstart, men tog inga flera poäng. Efter två poänglösa försök tvingades han utgå.

- Jag har ont i huvudet, svårt att andas och svårt att koncentrera mig, sade Nilsen, som ska låta sig undersökas av läkare i England på onsdagen.

I värsta fall är hans start i VM-deltävlingen i danska Vojens den 28 juli i fara.

I kvällens sista heat vurpade Peter Karlsson på grund av kedjebrott på näst sista varvet.

Till allmän förvåning stoppade inte domaren heatet, utan lät de tre övriga förarna köra förbi Peter när denne låg hjälplös i utgången från startkurvan.

"Inte klokt"

- Inte klokt att låta mig ligga på banan så länge, sade en mycket upprörd Peter Karlsson.

Kaparna och Vargarna kommer att lämna in en gemensam protest mot att heatet inte stoppades - trots att en förare som kunde ha varit skadad låg på banan. Matchen vann till sluts av Kaparna med 49-47.

Kampen om slutspelsplatserna i speedwayens elitserie lär bli en riktig rysare. När Valsarna i en tuff och tät match besegrade Västervik med 50-46 innebar det att Hagforslaget tog sista chansen, samtidigt som Västervik rasade från tredje till femte plats.

- Äntligen fick vi visa att vi verkligen är bra, sade hemmaföraren, norrmannen Rune Holta, efter matchen.

- Ändå tycker jag att det strulade en del för oss.

Valsarnas Mikael Karlsson kraschade rejält förra veckan men var tillbaka i fin form, trots att han klagade på smärtor i bröstkorgen. Karlsson tappade bara två poäng, båda till Gollob.

I seriefinalen mellan Masarna och Rospiggarna vann Masarna med 52-44 inför storpubliken 5 943 personer.

Inte avgjort

Masarnas seger hemma mot Rospiggarna innebär att kampen om seriesegern inte alls är avgjord, Rospiggarna har nu bara tre poäng ner till Masarna. Tony Rickardsson dominerade stort och tappade inte en enda poäng. Blott 15-årige Antonio Lindbäck fortsätter också att överraska. 7+1 poäng blev hans facit.

I Kumla tog Smederna ikapp ett underläge på sex poäng efter 11 av de 16 heaten och vann med 49-47 mot Indianerna. Matchens bäste förare, Billy Hamill, säkrade segern genom att vinna sista heatet. Hamill körde in 16 poäng på sex heat. Smederna har i och med segern fortfarande lite chans på den sista slutspelsplatsen.

Team Swelux hade inga problem att hemma i Målilla vinna mot jumbon Bysarna. Mest anmärkningsvärt var att polske junioren Rafal Okoniewski för första gången noterade full poäng i en elitseriematch.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM