Kolla vilket tufft schema, Tony

"När man läser om utbrändhet känner man igen sig"

SPORTBLADET

Tänk er att resa mellan Sverige, Polen, och England.

Fram och tillbaka.

Varje vecka.

Speedwaystjärnan Tony Rickardsson, 30, gör det mellan mars och oktober.

- Det är ett påfrestande liv, säger han.

Foto: Tommy Mardell
SÖMNPROBLEM Racingschemat sliter hårt på Rickardsson. "Jag har redan gått igenom alla varningssignaler. Sömnproblem har jag till exempel."

När Sportbladet får tag på honom är han på Kastrups flygplats i Köpenhamn.

Han tvingas halvspringa för att hinna med planet till England. Mitt i allt har inte allt bagage kommit med från Polen.

- Snart säger väl kroppen ifrån. Det svåraste med att leva så här är att få sömn och näring. Förr åt jag snabbmat, det går inte längre, säger Tony Rickardsson, som levt som handelsresande inom speedway i tio år.

Trappar nästan aldrig ner

Enda gången han har trappat ner på tävlandet är när fru Anna fött parets barn Michelle, 4, och Nathalie, tio månader. I år tävlar han för Masarna (Sverige), Poole (England) och Torun (Polen).

- Tävlandet i England är nytt för i år och var ett test. Det har fungerat och familjen trivs så bra där att vi planerar att hyra en lägenhet i Poole, säger han. Hemma i Avesta har familjen Rickardsson ett stort hus.

På sommaren är han knappt där.

- När jag är hemma blir det bara vardagliga saker som att klippa gräset och greja med huset. Vi svarar inte i telefonen och försöker bara var för oss själva.

Saknar familjen under sommaren

Han fortsätter:

- Många kanske tycker man är en stroppig jävel som alltid har så bråttom. Ibland är det tråkigt att springa ifrån tävlingar när barn vill ta autografer. Det är ett måste om man ska hinna umgås med sin egen familj.

Tony Rickardsson återkommer ständigt till att det värsta med att ligga ute är att man så sällan hinner umgås med familjen. Barnen är uppväxta med att pappa inte är hemma så mycket på sommaren. I stället får de mer tid tillsammans under vintern då det är tävlingsuppehåll.

Speedwayproffsen är sin egen lilla resebyrå. Tony Rickardsson har inte missat en enda tävling för att han försovit sig eller att det krånglat med plan.

Helikoptern har räddat honom

- Fast ibland har det varit nära. Några gånger har det blivit helikopterresor från flygplatsen för att hinna fram i tid. Plus att arrangörerna skjutit upp tävlingen en kvart för att vänta på mig, skrattar han, och påpekar att det är svårt att förklara det livet man lever när det är som värst.

Har du kollapsat någon gång av all stress?

- Nej, men när man läser om utbrändhet känner man igen sig.

- Jag har redan gått igenom alla varningssignaler som finns. Sömnproblem har jag till exempel.

Hur länge till kommer du tävla i tre länder?

- Inte till jag är pensionär i varje fall. Räddningen är att man ibland får komma hem och andas dalaluft.

Det får han i dag.

Då möter Masarna Rospiggarna i Hallstavik.

Dessutom ska han hinna med att ordna barnkalas för Michelle som fyller fem år.

Han har tagit tre VM-guld

Fredrik Larsson