Williams dominerar på Hockenheim

Montoya i pole position före Ralf Schumacher

SPORTBLADET

Juan Pablo Montoya i pole position i Tysklands Grand Prix.

Sida vid sida med stallkompisen Ralf Schumacher.

Det är total dominans för Williams-stallet på den snabba tyska formel 1-banan.

Foto: ap
Juan Pablo Montoya var den yngste föraren i cart genom tiderna. Nu verkar han hittat formen i formel 1 också.

Juan Pablo Montoya står för första gången någonsin i pole position i ett formel 1-lopp. Andra kvaltid i Österrike var debutantens bästa resultat tidigare i år.

Och den första säsongen har varit motig. Montoya har brutit samtliga lopp utom tre. Då han tagit två andraplatser och en fjärde.

Nu - i Tysklands GP - dominerar han tillsammans med stallkompisen:

- Jag är förvånad över att vi har så stor marginal till de andra. Men bilen är bra och det ser bra ut inför tävlingen, säger han.

Orolig för värmen

Men Montoya är orolig inför loppet. 34 graders värme i Hockenheim ställer bilarnas driftsäkerhet under press.

- Och vi har haft vissa problem med driftsäkerheten i de senaste loppen, konstaterar han.

Montoya har pekats ut som det största framtida hotet mot Michael Schumacher. Han är bara 25 år gammal och kommer från Colombia.

1998 vann han F 3000-mästerskapet, året därpå blev han den yngste mästaren någonsin i amerikanska cart. Ifjol vann han klassiska Indy 500 och kom inför årets säsong till formel 1.

Bröderna Schumacher i centrum

Ralf Schumacher finns i första startled för femte gången i år. Men tysken var klart besviken över att blivit petad från pole position på sin hemmabana.

- Det var ett tufft kval mellan oss.

Besviket tillägger han:

- Vi två var snabbast och har alla chanser

Och Montoya får ursäkta, men det är bröderna Schumacher som Tysklands GP handlar om.

Hetast den här helgen är lillebror Ralf, som tog sin första Grand Prix-seger på Imola tidigare i år.

Historieböckerna fick något nytt, för första gången hade två bröder vunnit i formel 1. Men för Ralf var det viktigaste att han äntligen trätt fram ur skuggan av storebror Michael.

När Ralf tog sin andra seger i Kanada skrev de historia igen. För första gången någonsin stod två bröder sida vid sida högst upp på prispallen. Michael var tvåa.

- Om jag skall förlora så är det här rätt man att förlora till, sa Michael Schumacher efter att första gången blivit besegrad av lillebror.

”Vi är chanslösa mot Williams

I år har bröderna stått längst fram i första startled fyra gånger och absolut inte visat varandra någon hänsyn på banan. Snarare tvärtom.

- Vi har inga problem, vi pratar med varandra, men vi tävlar för olika team och vi måste båda ta maximal ut ur alla situationer, säger Michael, klart irriterad över spekulationen om deras fiendskap.

På Hockenheim startar Michael från fjärde startposition, Direkt bakom Ralf. Trea startar Mika Häkkinen. Kanske var Englands GP för två veckor sedan, där han tog sin första seger på 14 tävlingar, vändpunkten.

- Kan Williams behålla farten från kvalet är vi andra chanslösa. Det är bara att hoppas att de får problem, ler Mika.

Han tillägger:

- Svårt att förstå varför de är så mycket snabbare än vi andra

Först på femte startposition står David Coulthard som såg sin chans på årets VM-titel flyga iväg:

- Det hjälper Michael om Williams vinner här. Jag måste vinna här om jag skall ha någon chans i VM. Michael behöver bara se till att han inte hamnar i några bekymmer, säger David Coulthard.

Lördagens kvaltid innebar ett nytt hastighetsrekord för formel 1. Montoyas kvaltid var sex sekunder snabbare än fjolårets.

ARTIKELN HANDLAR OM