Ralf Schumacher vann på Hockenheim

125 000 tyska fans hyllade hemmaföraren

SPORTBLADET

HOCKENHEIM

Bara tio bilar kom i mål i på Hockenheim-banan när hemmasonen Ralf Schumacher tog sin tredje Grand Prix-seger.

Samtidigt som banan kantades av Michael Schumachers, Montoyas, Häkkinens och Coulthards bilvrak.

- Det är en fantastisk känsla att komma i mål i Tyskland. Att vinna är stort för mig, absolut fantastiskt, förklarade Ralf Schumacher.

125 000 tyska racerfans plockade snabbt bort sina röda Michael Schumacher kepsar och hissade i stället den blå-vita Williams-flaggan.

Foto: REUTERS
VÅLDSAM KRASCH Redan i första kurvan körde Luciano Burti på Michael Schumacher. Burtis bil flög upp i luften och tävlingen fick startas om.

För Michael Schumacher kunde det slutat riktigt illa i starten när han fick problem med växellådan på sin Ferrari. Bilen rullade långsamt mitt i fältet och alla utom Luciano Burti lyckades undvika honom.

Den 26-årige brasilianaren ramade tysken bakifrån. Lyfte, slog ett halv varv i luften, landade på Bernoldis Arrows, fortsatte ned på banan och ut i avåkningszonen.

Samtliga förare kunde vandra från vraken oskadda.

Banan var nu full av vrakdelar. Det tvingade tävlingsledningen att beordra omstart och Schumacher började springa tillbaka till depån. Han hoppade i reservbilen för en andra chans.

Solklara regler

Bland konkurrenterna startade diskussionen om det är rätt att han skulle få starta och dessutom från sin ordinarie startposition. Men reglerna är solklara, blir det omstart har förarna rätt att koma till start i reservbilen.

Efter drygt halva loppet var det ändå slutkört för Michael Schumacher. Han låg tvåa efter sin lillebror Ralf när han fick hydrauliska problem direkt efter depåstoppet.

Tysklands GP på Hockenheim är definitivt inte hans turlopp.

Nej, det här var 26-årige Ralf Schumachers tävling. Om Tysklands GP är storebrors oturslopp är det tvärtom för lillebror. Han har fullföjt samtliga lopp.

- Men först i dag på rätt placering.

Nionde gången för Montoya

Den ende som egentligen hotade hans seger var stallkompisen J-P Montoya som fick motorhaveri kort efter sitt depåstopp, som var tre gånger längre än normalt, efter ledning från start.

Montoya har bara tre gånger i år lyckats komma i mål. Nio gånger har han brutit.

- Vi visste att banan var tuff mot motorerna. Därför sparade jag motorn från start, när Montoya bröt blev jag ännu mer försiktig. Men att se två McLarens och Michael bryta var överraskande, förklarade Ralf.

Ralf tog sin första Grand Prix-seger i Imola tidigare i år. För första gången klev han fram ur skuggan av storebror Michael. Sen bblev det ny seger i Kanada med storebror som tvåa.

Sex år skiljer de båda. De var också sex år mellan deras inträde i formel 1, båda via Jordan-teamet.

Under senaste året har Ralf växt som förare. Förmodligen når han aldrig storebrors framgångar. Men om två år räknar hans stall Williams-BMW vara mogna att slåss om VM-titeln och då blir brödrafighten allvar.

Dramatiken fortsatte på banan. Närkamper, påkörningar och tuffa tag. Som när Rubens Barrichello jagade David Coulthard och slutligen förpassade honom till fjärde platsen.

Coulthard hade chansen

När Schumacher bröt fick Coulthard en chans att ta in på försprånget i VM-tabellen. Men även han bröt direkt efter sitt depåstopp.

- Jag var medveten om att många skulle bryta, och tyvärr var jag med och öka statistiken när min motor gav upp.

Med sitt fjärde VM-guld nästan i hamn log Schumacher glatt där han följde loppet via en radio ute skogen i Hockenheim.

Fjolårssegraren Barrichello i Ferrari tog nu andra platsen och liksom i fjol var han nära att gråta av lycka.

- När jag stod på prispallen kom jag att tänka på i fjol, förklarar Rubens.

Den 32-gradiga värmen och snabba Hockenheim-banan var anledningen till alla haverier. Mika Häkkinen som vann senast i England och trodde att årets mardrömssäsong hade vänt tvingades ge upp, låg då fyra efter fjorton varv, med motorbekymmer.

Värmen bakom många haverier

- Jag kände en vibration där bak. Såg rök och motorn stannade. Hur som helst finns det ingen anledning att vara deprimerad, jag är övertygad att vi kommer att ge allt under resten av säsongen.

Tolv av sjutton VM-deltävlingar är avverkade. Michael Schumacher leder med 37 poäng före David Coulthard.

VM är i princip avgjort.

Men Coulthard får i stället se upp med lillebror Ralf som nu bara är sex poäng efter. Formel 1-VM tar nu tre veckors uppehåll före Ungerns Grand Prix.

aftonbladet.se ([email protected])