- Jag är stolt över mig själv

Jäntan Tina Thörner ville leka rally - hon nådde stjärnorna

1 av 3 | Foto: Micke Sörensen
NÖJD MED LIVET För Tina Thörner leker livet, hon älskar att få åka rally och läsa kartor.
SPORTBLADET

KARLSTAD

Tina Thörner valde rally i stället för ett civilt toppjobb.

Det tog tio sekunder.

I år har hon fått chansen som kartläsare i fabriksteamet Skoda bredvid Kenneth Eriksson.

- Jag är stolt över mig själv, säger hon.

Bondjäntan från värmländska Säffle växte upp tillsammans med sin pappa Sven och sina fem bröder. Före skolan gick hon alltid upp tidigt för att mocka skit hos familjens 500 grisar. Det var jobb från morgon till kväll.

- Jag fick fem kronor för arbetet och ville förstås spara ihop pengar till en ny cykel eller till en moped. Visst var jag något av en pojkflicka. Vore konstigt annars när man växer upp med fem grabbar, säger hon.

Allt hon har gjort i livet har hon gjort med engagemang. Tina vill vara bra på det hon gör och samtidigt göra något som känns rätt.

Rally har hon alltid älskat. Faktiskt ända sedan hon läste karta för sin dåvarande pojkvän Lars-Erik Thorp mellan åren 1984-88.

Målet var att bli pilot

Men då var det bara en rolig lek. Hennes pappa Sven tyckte att hon skulle satsa på den civila karriären.

Dit hörde inte rally, enligt honom.

- Det gick bra för mig i skolan och jag slutade gymnasiet med 4,7 i medelbetyg. Målet var att bli pilot, något som inte hörde till de vanligaste yrkena för kvinnor. Familjen hjälpte mig att gå de utbildningar som krävdes.

Familjen såg till att hon kunde läsa ett år på en flygskola i USA. Efter ett tag ville hon inte alls bli pilot och i stället fick hon ett jobb på en firma som importerade bilar.

Hög lön och tjänstebil.

Livet lekte för Tina, men det var något som fattades.

1990 ringde telefonen hemma i lägenheten i Uppsala. Rallyföraren Louise Aitkin-Walker ville att hon skulle vara hennes kartläsare.

- Om du tar jobbet som kartläsare kommer du aldrig tillbaka hit igen. Du har femton sekunder på dig att bestämma dig, sa hennes chef.

Tio sekunder senare var Tina Thörner ute genom dörren.

Pappa tog beslutet hårt

Pappa Sven tog hennes beslut hårt, han förstod inte hur hans dotter kunde slarva bort sitt liv på rally. Överge ett välavlönat jobb för att leka.

- Vår kontakt blev sämre och han kunde inte acceptera mitt val då. Han tyckte jag var helt tokig och under fem år pratade vi knappt med varandra, säger Tina.

I dag är hon en av världens bästa kartläsare. I en sport som tillhört männen i alla tider.

- Det var roligt när vi var i Monte Carlo och killarna bröstade upp sig framför kameran med svarta solglasögon. I mitten stod jag, en tjej. Då blir det genast inte lika matcho längre, säger hon.

1996 vek hon ut sig i herrmagasinet Penthouse i Tyskland. För att hon tyckte det skulle bli häftiga bilder.

- Jag hade spetsunderkläder på mig, vackert sminkad i ett stall med halm. Det blev superbra, jag vill leva själv och det var något som jag var tvungen att göra.

Förra året höll hennes karriär på att ta slut. Elva års arbete för att få ett kontrakt med ett fabriksteam såg ut att vara förgäves. Det franska stallet Citroën tyckte att deras svenska förare Thomas Rådström skulle åka med en fransk kartläsare istället.

Tina var på väg att ge upp och hade börjat planera för ett liv utan rally.

Då dök chansen upp.

Rutinerade Kenneth Eriksson kontrakterades för Skoda. Samtidigt som hans kartläsare, sedan elva år, Staffan Palmander valde att sluta.

Samarbete mellan Tina och Kenneth har fungerat från första stund.

- De övriga förarna jag kört med har alltid haft bortförklaringar när det gått dåligt. Med Kenneth är det bara så enkelt. Vi har roligt ihop och äntligen behöver jag inte tänka på allt annat runt omkring.

- Det här är den bästa föraren som jag åkt tillsammans med. Det räcker att det knakar i bilen så vet han vad det är för fel, säger Tina.

Efter den första dagen av Svenska Rallyt ligger de på en tolfte plats.

Tina har roligt

Vi sitter i baksätet i en bil. Snön yr och Tina ska iväg på en sponsormiddag tillsammans med övriga teamet.

Det syns att hon har roligt.

Före hon kliver av säger hon:

- Efter rallyt i Monte Carlo ringde min pappa. Han frågade om det var detta som jag kämpat för under alla år.

Tina Thörner ler.

Nu är hon en av stjärnorna i Svenska Rallyt.

Tina har läst kartor för sammanlagt sju stycken rallyförare

Fredrik Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM