Kronprinsen

Johansson redo ta över efter Rickardsson: Jag har inte blivit bäst än - men jag undrar när

SPORTBLADET

Han är ung, han är snygg, han är kaxig.

Han är, om han får säga det själv, en blivande världsmästare i speedway.

- Jag undrar bara när, säger Andreas Jonsson, 21, inför VM-premiären i Hamar.

Foto: LARS ROSENGREN
Andreas Jonsson, till vänster är redo att axla manteln efter Tony Rickardsson.

Det var på kvällen den 16 september 1995. Andreas Jonsson tog plats i bussen och lämnade Upplands Väsby som nybliven svensk knattemästare.

Det märkliga var att han inte pratade så mycket om SM-guldet. 15-åringen talade hellre om framtiden.

- Jag kommer ihåg hur jag och pappa satt och pratade. Det var då jag började prata om att jag skulle bli bäst, säger Andreas Jonsson.

Två år senare hade han hoppat av skolan och blivit speedwayproffs med stora delar av Europa som arbetsfält. Sedan dess har hela hans liv handlat om att resa, tävla, resa, tävla, resa, tävla, resa, tävla.

Vann junior-VM för två år sedan

Bara i år kommer han att köra ganska exakt hundra tävlingar. Det är ett tufft liv med långa dagar och korta nätter, men Andreas Jonsson njuter av det.

- 2000 hade jag en tung säsong men avslutade den med att vinna junior-VM. Det är sådana stunder som får mig att gå framåt. Eller som nu, när jag får vara med i en VM-final. När allt jobb ger resultat är det roligt, och jag strävar efter att bli bäst, säger Andreas Jonsson.

Vid 21 års ålder är han en av 22 förare som gör upp om VM-titeln 2002. Grand Prix-serien, som består av tio deltävlingar, inleds i norska Hamar i kväll. Andreas Jonsson var nöjd efter träningen på den tillfälliga banan i Vikingaskeppet.

- Jag kände mig snabb och fick till bra starter. Det enda som oroar mig lite är att banan var gropig, säger han.

"Jag kör för att vinna varje heat"

Konkurrenterna nämner han inte. Tony Rickardsson får gärna vara regerande världsmästare. Tomasz Gollob, Jason Crump och Ryan Sullivan får gärna pekas ut som hans huvudkonkurrenter. Andreas Jonsson lägger bara energi och kraft på sin egen körning.

- Jag tänker inte ens på vilka som är med, säger han.

Vad har du satt upp för mål?

- Jag vill se mig bland de tio bästa när det är slut. Det gäller att sätta upp realistiska mål.

Så det dröjer innan vi får se Andreas Jonsson som världsmästare?

- Jag kör för det, för att vinna varje heat, men man måste vara realistisk också. Det är inte alltid det räcker med bra grejer och ett bra team. Det gäller att ha erfarenheten också. Jag har inte blivit bäst än, men jag undrar när, säger han.

Fakta Andreas Jonsson

Stefan Holm

ARTIKELN HANDLAR OM