”Flash” vilar sig i form

Janne Nilsson cool inför premiären i dag.

SPORTBLADET

I dag är det STCC-premiär på Mantorp Park.

För Jan ”Flash” Nilsson blir det starten på en annorlunda säsong.

Efter 20 år inom racingen sänker han tempot för att få mer tid med familjen.

Janne ”Flash” Nilsson tar det cool inför loppet på Mantorp i dag.

– Jag kommer bara köra i Sverige i år. Därför kommer satsningen på STCC att vara total, säger 41-åringen.

I två decennier har det mesta i Janne Nilssons liv handlat om racingen.

I år är det förändrat.

En av anledningarna är en 19 månader gammal son.

– Jag känner att jag vill vara mer med familjen. Jag missade nästan hela uppväxten för mina andra två barn, som i dag är åtta och 13 år gamla. Då var det bara racingen som gällde. Jag var sällan hemma, men det vill jag ta igen, säger ”Flash”.

Allt är inte som förr

Därför har han nu bestämt sig för att bara fokusera sig på en serie – STCC. Motorsporten är fortfarande en stor del av Janne Nilssons liv, men allt är inte som förr.

– Tidigare var all körning lika kul, men nu känns alla tester lite tyngre. Det är väl som att jag har en på- och en av-knapp, för när det gäller är jag totalt fokuserad, säger Jan.

Det sägs att det här blir din sista säsong i STCC. Stämmer det?

– Det är inte säkert, men jag satsar på att åka något annat mästerskap nästa år och se till att jag får köra riktigt många tävlingar. Det här året ska jag njuta, men nästa år blir det full fart igen.

– Som det ser ut nu blir det svårt att kombinera med STCC. Om det nu blir en skilsmässa sker det inte helt känslofritt. Det här har varit den roligaste tiden i min karriär.

Han har varit med ända sen starten 1996. De första två åren vann han mästerskapet. De senaste säsongerna har han fått se sig besegrad av andra förare, i fjol av Audis italienare Roberto Calciago.

Hårdare konkurrens

– Konkurrensen har blivit mycket hårdare under de senaste åren. Alla förare har kapacitet att vinna i år och skillnaden i nivå mellan då och nu är skyhög, förklarar Jan.

I år är han ute efter en ny totalseger och det markerade han i kvalet i går, då han bara var fem tusendelar bakom Calciago, som har pole position i dag.

– Jag tappade en växel och blev lite hängig. Datorn visade att jag förlorade 20 tusendelar på det. Jag är fortfarande besviken, säger Jan Nilsson.

Kommer serien att bli en uppgörelse mellan just Calciago och dig?

– Ja, det tror jag. Om någon ska hota honom är det Volvo och Jan Nilsson. Audi har fyrhjulsdrift och det ger en stor fördel här i Sverige.

Hoppas på fyrhjulsdrift

Ibland är vi nere på första växeln i kurvorna och när man sen ska accelerera har fyrhjulingarna mycket bättre drag. Det är bara i Sverige som det är tillåtet med fyrhjulsdrift och jag hoppas man tar bort det till nästa säsong.

Tävlingsmänniskan ”Flash” har talat. Han hatar att förlora lika mycket som han älskar att köra bil. När han väl sitter i bilen finns det bara en sak som gäller.

Full gas.

– Visst, det är full attack som gäller och inget annat. Jag vill vara bäst vad det än gäller och gillar inte att förlora, försäkrar han.

Stefan Holm