”Lill-Lövis”: En mörk dag för sporten

”Jag har nog aldrig sett ett tydligare fall av stallorder”

SPORTBLADET

Rubens Barrichello ledde loppet från start till mål – men fick order om att förlora.

Sviken av sitt eget stall.

Publiken i Österrike reagerade med avsky.

– Det här var en mörk dag för Formel 1-sporten, säger den förre motorstjärnan Stefan ”Lill-Lövis” Johansson till Sportbladet.

Foto: ap
Efter loppet gjorde Michael Schumacher ett försök att skyla över fiaskot genom att vägra kliva upp överst på prispallen och lämna över segerbucklan till den moraliske segrare Rubens Barrichello.

Scenerna direkt efter säsongens sjätte lopp på A1 Ring-banan i Spielberg, Österrike, var nattsvarta, med inslag av frustration, av hat.

Brasilianaren Rubens Barrichello hade visat världsklasskörning under 70 varv och var på väg mot ett av sitt livs största segrar när det sprakade i hörlurarna och Ferrari-chefen Jean Todt förklarade läget: ”Det här loppet vinner inte du, det vinner Michael Schumacher”.

Aldrig i närheten

Den fyrfaldige världsmästaren, som jagat bakom Barrichello men aldrig varit i närheten av att komma ifatt, är den förare som stallet vill matcha fram till en ny titel och segern gav honom värdefulla poäng i totalsammandraget.

Efteråt kände han ingen glädje alls.

Redan i depån sänkte han huvudet, tittade ursäktande på Barrichello, ruskade uppgivet på huvudet – och senare på prispallen vägrade Michael Schumacher att ta plats överst, utan gav plats åt loppets verklige segrare.

Bilderna var bisarra.

Barrichello tog emot prisbucklan och tvingades lyssna på den tyska nationalsången, allt ackompanjerat av ständiga busvisslingar.

Hemma i USA reagerade även den förre Ferrari-föraren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson starkt.

– Stallorder har alltid förekommit – men jag tror aldrig jag har sett något så tydligt fall tidigare. Det var inte roligt att se.

Upplevde du något liknande under din karriär?

– Ja, och det var inte kul. En gång i Montreal när jag och Michelle Alboreto fightades. Jag tog in två sekunder per varv, men fick bara ”back off” i hörlurarna. Jag skulle hålla mig undan, säger Lill-Lövis.

Behöll lugnet utåt

I går måste Barrichello ha kokat inombords, men behöll lugnet utåt.

– Jag går just igenom en bra period i mitt liv. Det finns ingen anledning att argumentera om stallordern, sa Barrichello.

”Schumi” är 27 poäng före Williams Juan Pablo Montoya.

– Alla vet att vi jobbar som ett team, att Ferrari alltid haft den här filosofin. En del gillar det, andra inte. Jag kan bara hoppas att VM-fighten snart är över så att vi kan börja köra om segrarna.

Så slutade skandaltävlingen

Anders Burström