- Han borde få ett straff som svider

Rospiggarna till attack mot förre världsmästaren

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
APOKALYPSENS FYRA RYTTARE ...eller åtmistone förtruppen. Scott Nicholls, Andreas Jonsson, Mattias Karlsson och Robert Sawina bjöd på underhållning i Eskilstuna i går. Men det var först när Smedernas Billy Hamill stannade kvar på banan efter en vurpa som känslorna började svalla på riktigt.
SPORTBLADET

ESKILSTUNA

Smedernas Billy Hamill var inte skadad men låg kvar på banan för att få till en omstart i det näst sista heatet.

Det fick Rospiggarnas lagledare att rasa i depån.

- Han borde få ett straff som svider. Det här är för jävligt, säger Einar Kyllingstad efter rysaren på Smedstadion.

Smederna saknade Nicki Pedersen men såg ändå ut att slå Rospiggarna på sin nya, mäktiga hemmaarena. Regerande mästarna hamnade tidigt i underläge, misslyckades med sina toppningar och hade inför de avslutande nomineringsheaten fyra poäng att plocka in.

Det var då den inträffade, vurpan som blev det stora samtalsämnet efter matchen.

Billy Hamill, världsmästaren från 1996, låg sist när han i slutet av det tredje varvet fick ett kast och snurrade runt med cykeln. Han kom genast på fötter men istället för att dra in cykeln på innerplanen stannade han kvar på banan, vilket tvingade domaren att stoppa heatet.

500 kronor i böter

Rospiggarna var då på väg mot en 4-2-seger.

- Han, som har varit med så länge... det var osportsligt gjort, men tände grabbarna ännu mer, säger Per Jonsson, ex-världsmästaren och Rospiggarnas tränare.

Billy Hamill dömdes för osportsligt uppträdande, vilket innebär 500 kronor i böter. Enligt Rospiggarnas lagledning är det inget straff.

- Det slår för dåligt. Det borde vara 10 000 kronor, så att det svider. Det var ju uppenbart att han stannade kvar för att domaren skulle bryta heatet. Sådant här skadar klubben. Ledningen måste tala om för killarna att de inte får uppträda så här. Det var mycket osportsligt, säger Einar Kyllingstad.

Kom starkt på slutet

Heatet startades om, men det förändrade egentligen ingenting. Rospiggarna vann med 4-2 och putsade till siffrorna till 44-46 inför det sista heatet.

Då, när det verkligen gällde, avgjorde Ryan Sullivan och Andreas Jonsson rysaren med en femetta. Smedernas förare, Peter Nahlin och Robert Sawina, var chanslösa.

Plötsligt stod Rospiggarna, som aldrig hade varit i ledningen under matchen, som slutsegrare.

- Det såg mörkt ut, men vi gav aldrig upp. I det här laget finns en stämning som gör att vi vinner, säger Andreas Jonsson.

- Ja, alla kämpar och hjälper varandra. Det gör oss till ett vinnande lag. Vi ska till slutspelet i år också, säger Per Jonsson.

Peter Nahlin, Smedernas lagkapten, sammanfattade matchen med en suck och tog Billy Hamill i försvar.

- Kedjan hade trasslat in sig i bakhjulet så att han omöjligt kunde dra cykeln av banan, säger han.

Det egentliga problemet kanske är regelboken, som tillåter att sådant här inträffar i match efter match?

- Exakt. Dessutom hade ju funktionärerna, om de varit vakna, kunnat hjälpa honom, säger Peter Nahlin.

Stefan Holm