Rickardsson: Jag är i mitt livs form

Tony har 48 segrar på de 54 senaste heaten

SPORTBLADET

Masarna slog Valsarna och plötsligt luktade det både metanol och guld i depån.

Det är fenomenale Tony Rickardsson som sprider den.

Han avgjorde matchen i går – och han kommer att göra det igen.

– Om jag är i mitt livs form? Ja, det måste jag nog säga, säger speedwaykungen.

När en regerande världsmästare säger så där förstår ni säkert att det är något exceptionellt som pågår.

Och det är just vad det är.

Sedan den 23 juli har Tony Rickardsson, 31, kört tio tävlingar i Sverige, England och Polen, avverkat totalt 54 heat – och varit först i mål i inte mindre än 48 av dem.

Om det inte hade varit för ett stopp kunde det ha varit 49.

Om det inte hade varit för att det räckte med en tvåpoängare i det sista heatet mot Valsarna i går, kunde det ha varit 50 segrar.

Trea i tabellen

Men Tony Rickardsson lät lagkamraten Rune Holta behålla ledningen, tog hand om andraplatsen, fixade segersiffrorna till 49–47.

Därigenom tog Masarna tog tredjeplatsen i elitserietabellen.

– Jag kunde ha attackerat honom på det första varvet, men ville inte riskera något. Istället la jag mig på insidan så att inte Mikael Karlsson skulle komma förbi. Det räckte med två pinnar, men han var i hasorna hela tiden. Det var ett riktigt bra race, säger Tony Rickardsson.

Har du någonsin varit i bättre form?

– Nej, snitten i ligorna har bara stigit och stigit. I England ligger jag över elva poäng. Jag har blivit snabbare, slår banrekord... ja, jag har aldrig haft ett sådant här flyt. Det har varit en fantastisk tid. Lag-VM-finalen är det enda bottennappet, den enda tävlingen där jag inte har legat på nästan max. Jag har varit inne i ett ruggigt stim.

Förklaringen?

– Vi har fått fram bättre, snabbare motorer.

Dessutom har jag blivit kryare i kroppen. Jag hade bihåleinflammation, var förkyld och kände mig risig i en dryg månad. Det släppte när vi mötte Eskilstuna (Smederna) borta. Då kände jag mig frisk för första gången på länge.

Slutspel som mål

Vad säger du om tabelläget?

– Nu ska vi försöka behålla tredjeplatsen. Målet är att komma till slutspelet – och väl där vill vi till final, säger Tony Rickardsson.

Det är både möjligt och troligt att det blir så.

Med en världsmästare i rekordform luktar det både metanol och guld i depån.

Fotnot: Laget som vinner elitserien belönas med en plats i SM-finalen. Tvåan och trean gör sedan i ett dubbelmöte upp om den andra finalplatsen. Med tre omgångar kvar att köra leder Rospiggarna serien före Kaparna och Masarna.

Tonys fantastiska facit:

Stefan Holm