Barrichello vann i dag

Brasilianaren jagar den totala andraplatsen

SPORTBLADET

BUDAPEST

Ny Ferrari-show med Rubens Barrichello som segrare i Ungerns Grand Prix, skuggad varv efter varv av sin teamkompis Michael Schumacher. Ny dubbelseger som gav Ferrari årets VM-titel för konstruktörer.

- Hoppas det bli en ny härlig VM-fest i natt nu när vi bärgat den viktiga konstruktörs-titeln.

Foto: REUTERS
SUPERDUON Michael Schumacher och Rubens Barrichello har kopplat grepp om Formel 1-VM

Rubens Barrichello hade pole position. Ledde från start till mål och tog sin tredje Grand Prix-seger, den andra för året. Den 30-årige brasilianaren som kört 160 Grand Prix sedan debuten för tio år sedan.

- Michael har sagt det så många gånger förr, hur bra det här teamet är. Vilken bil, team, depåstopp, strålade Rubens Barrichello.

Efter Michael Schumachers femte VM-titel för förare har nu Ferrari också bärgat konstruktörs-VM. Kvar återstår att ta andra platsen i förare-VM för Rubens Barrichello. En tredje plats i fjolårets VM är hans bästa notering hittills.

- Jag skulle uppskatta en andra plats i VM efter varit trea och fyra tidigare, säger Barrichello

Fyra tävlingar återstår, Barrichello gick genom segern i Ungern upp på andra plats i VM. Fem poäng före Ralf Schumacher och J-P Montoya som båda har fyrtio poäng.

- Nu kan vi verkligen köra om det, har mindre press på oss sedan VM-titlarna är klara, menar Barrichello.

Slut efter första kurvan

Ungerns Grand Prix var årets elfte seger av tretton möjliga för Ferrari. Och redan i första kurvan var dramatiken över. Bröderna Schumacher sida, vid sida in i första kurvan i kamp om andra platsen. Och som tidigare när det börjar hetta till, släppte 'lillebror' Ralf och lät storebror gå.

- Det var mycket nära i första kurvan, tur att Ralf var tillräcklig fair, men vi känner varandra tillräckligt för att inte göra några dumheter, säger Michael som hade bekymmer i starten då han startade på den smutsiga delen av banan.

Kanske var Michael Schumacher snabbare. Kanske var han segraren, i slutet av loppet demonstrerade han sin kapacitet genom att slå av på takten och plötsligt blixtra till och sätta snabbaste varv. Skrämde upp Barrichello, oroade teamledningen i depån.

- Jag ville bara väcka upp honom och mig själv, skrattar Schumacher.

Men han stannade pliktskyldigast kvar på andra platsen, trots att seger gett honom ytterligare ett historiskt rekord, flest segrar genom tiderna under en säsong.

- Vi koncentrerade oss helt på att köra hem det, säger Barrichello.

Tänkte aldrig köra om

Michael Schumacher tillägger:

- Det var aldrig min målsättning att köra om honom.

Och Michael Schumacher lovar att snällt inte köra om Barrichello förrän hans andra plats i VM är klar. Innan dess kommer Ferrari-stjärnorna inte fightas med varandra.

Trea från start till mål 'lillebror' Ralf Schumacher, på prispallen för sjätte gången i år.

- Det var delvis tråkigt, men jag är nöjd med resultatet.

Spänningen svarade finländaren Kimi Raikkonen för. På tjugoförsta varvet körde han om J-P Montoya. Tio varv senare jagade han Jenson Button, som låg sexa, så den unge britten snurrade av banan. Raikkonen som startade elva slutade fyra, före sin egen teamkompis David Coulthard. ,

Giancarlo Fisichella i Jordan låg fyra större delen av loppet, slutade sexa efter förlorat vid andra depåstoppet. Teamet offentliggjorde under söndagen att de lämnar Honda och nästa år går över till Ford-motorer.

Loppet blev oerhört påfrestande för förarna i 29 graders värme på en knixig bana som inte ger förarna någon chans att slappna av. Formel 1-VM fortsätter om två veckor till belgiska Spa.

Sven Berggren