”Det gick så fort, och såg jävligt otäckt ut”

Valsarnas Peter I Karlsson avsvimmad efter svår krasch

SPORTBLADET

Efter första kurvan i andra heatet höll publiken andan.

Valsarnas Peter I Karlsson låg avsvimmad efter en våldsam krasch.

- Han har ont men mår bra, hälsade talesmannen Anders Bäcker i natt.

Foto: SVT
avkastad Det andra heatet har precis startat när Valsarnas Peter I Karlsson fastnar i något och får ett kast. Han slungas av cykeln och i fallet drar han med sig Patrik Dybäck. Karlsson förs till sjukhus, där det konstateras att han klart sig utan allvarliga skador.

Karlsson, halvbror till rallykartläsaren Tina Thörner, röntgades men inga allvarliga skador upptäcktes. Han fick ligga kvar på Falu Lasarett för observation men väntas åka hem i dag.

Olyckan var framme när han kom för nära Masarnas motståndare Patrik Dybäck i andra heatet.

- Jag hann inte uppfatta så mycket, men jag tog starten och försökte stänga honom. Då krokade vi i varandra och jag vurpade också, berättar Dybäck som dock inte ådrog sig några skador.

Inget ögonvittne runt Avesta motorstadion lämnades oberörd och för Patrik Dybäck var situationen extra speciell. Inte bara för att han själv var så nära händelsen.

- Vi har åkt tillsammans mycket, bland annat i juniorlandslaget, och känner varandra väldigt bra. Vi pratar med varandra varje vecka.

Minns tvärkastet

Valsarnas talesman Anders Bäcker fanns snabbt på plats på banan efter olyckan, följde med i ambulansen och har hört Peter I Karlssons egen version av vad som hände.

- Det han minns är att han fastnade i någon och fick ett tvärkast. Han vet inte själv om han tuppade av direkt. Det såg otäckt ut, berättar Bäcker.

Därför var det förstås en lättnad att kunna lämna sjukhuset i natt med beskedet:

- Det är inget fel på honom. Han har skrubbsår i ansiktet, är allmänt mörbultad och har hemskt ont. Men han är ju värmlänning, så han är glad och pigg så gott han kan.

"Kan inte tänka på det"

Masarnas nyblivne individuelle SM-guldmedaljör Niklas Klingberg bevittnade händelsen från depån.

- Det gick så fort allting, och det såg jävligt otäckt ut. Det är inte ofta man ser att det händer sånt här.

Hur reagerar ni andra förare?

- Alla tycker förstås att det är tråkigt att det händer, man är bekymrad för hur det är med honom. Men det går inte att tänka på det när man kör sedan.

Masarna vann till slut matchen, vilket innebär att de som tredje och sista lag i praktiken säkrat en slutspelsplats.

Förlamning, hälben i småbitar, krossad testikel - de hade inte samma tur

Erik Jullander

ARTIKELN HANDLAR OM