Cirkeln är sluten

Tony tillbaka på genombrottsarenan: Jag drömmer fortfarande

Foto: Anders Deros
I dag är det exakt elva år sedan Tony Rickardsson gjorde sitt intåg i speedwayens världselit. 21 år gammal knep dalmasen andraplatsen i VM-finalen som avgjordes på Ullevi. Nu är Rickarsson tillbaka i Göteborg - redo för nya triumfer.
SPORTBLADET

GÖTEBORG

Hans entré lockade fram silvergnistrande minnesbilder och ett bredd, snett leende.

Tony Rickardsson är tillbaka på Ullevi.

Det var här han en magisk augustikväll 1991 stal den kungakrona han vägrar att lämna ifrån sig.

- Jag drömde då och drömmer fortfarande. Jag vill bli världsmästare igen, säger 32-åringen till Sportbladet.

Det har i dag gått exakt elva år sedan Tony Rickardsson, 21, sensationellt blev tvåa efter Jan O. Pedersen i VM-finalen i Göteborg.

"Han körde rakt in i världseliten", löd Aftonbladets rubrik dagen efter.

När Rickardsson i går intog Ullevi för att träna inför kvällens Grand Prix-tävling spelades minnesbilderna upp automatiskt.

Drömmer om ny vinst

- Ja, det var ju mitt stora genombrott. Det var fantastiskt, helt osannolikt, säger han.

Vad tänkte när du lämnade Ullevi den gången?

- Jag tänkte inte så mycket på framtiden utan var så glad för det som just hade hänt. Jag vet inte hur många det är som har blivit tvåa i sin VM-debut.

Jag menar, den som blir tvåa vill ju gärna bli etta nästa gång...

- Jag drömde om att bli världsmästare och när jag blev det drömde jag om att bli det igen. Nu drömmer jag om att vinna en gång till, men det är minimala marginaler mellan mig, Ryan (Sullivan) och Jason (Crump). Det lär bli ett stentufft race ända fram till den sista deltävlingen i Sydney, säger Tony Rickardsson.

Men bli inte förvånad om svensken vinner igen. Han tog sitt första VM-guld 1994 och har dominerat Grand Prix-serien sedan starten året därpå.

Ser framåt hela tiden

Om varje enskild deltävling hade klassats som en VM-final hade Tony Rickardsson kunnat lägga ytterligare tio guld, åtta silver och sex brons till medaljsamlingen.

- Oj då, säger Tony när han har studerat statistiken, som visar hur överlägsen han är.

Tja, vad säger man?

- Det var jättekul att se, men tyvärr får jag ingen fördel av det där när jag står vid startlinjen ikväll. Jag tror att det är en av anledningarna till att jag har varit så framgångsrik, att jag aldrig har klappat mig för bröstet och tyckt att det jag gjort är bra. Jag tittar mest på vad jag ska göra i nästa tävling.

Det talar för Tony Rickardsson i kväll, precis som inför alla andra tävlingar.

Förresten, du dansade breakdance efter silvret 1991. Kan det bli en ny show i kväll?

- Nej, det tror jag inte. Då bryter jag väl ryggen av mig, så gammal som jag är i dag. Vi får se. Om jag vinner kanske...

Mer om speedway-festen:

Stefan Holm