Marcus Grönholm världsmästare igen

Värste konkurrenten Richard Burns tvingades bryta

SPORTBLADET

Finländske rallfyföraren Marcus Grönholm säkrade VM-titeln när hans stallkamrat, Richard Burns, körde av banan i Nya Zeelands VM-rally.

Genom kraschen kan nu inte Richard Burns hota Grönholm i den sammanlagda ställningen.

Burns klarade sig oskadd men hans kartläsare Robert Reid skadade bland annat höger arm i kraschen. Men Burns olycka blev i stället Grönholms lycka. Finländaren som var drygt en minut efter britten hade som målsättning att klara en andraplats och därigenom kunna avgöra i nästa VM-rally som avgörs i Australien.

- Richard körde minst lika snabbt som jag och det var ingen chans att jag skulle hinna ikapp honom. Självklart är jag glad över att vinna titeln men det är inte roligt när din stallkamrat råkar ut för en olycka, sade Grönholm.

Grönholm har vunnit tre deltävlingar i år, Svenska rallyt, på Cypern och på hemmaplan i Finland. VM-titeln är hans andra i karriären.

- Om man ser över hela säsongen så har den varit väldigt bra. Jag var lite överraskad över att Burns kraschade, sade Grönholm.

För Peugeot blev det mer framgång genom ytterligare en krasch. Tack vare att estländske Ford-föraren Markko Martin, kraschade på den 14:e specialsträckan så är Peugeot i ohotad ledning i konstruktörs-VM.

- Det är svårt att fira när segern kommer tack vare en olycka och sedan förtjänade Burns att vinna, det hade blivit hans första framgång med oss men samtidigt måste vi komma ihåg att våra två mål inför säsongen var att vinna förar- och konstruktörstiteln. Nu har vi vunnit båda, sade stallchefen Corrado Provera.

TT-Reuters-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM