Nya regler ska rädda formel 1

Ferraris dominans bryts: Vi måste göra någonting

SPORTBLADET

KIEL

Ferraris dominans inom formel 1 har varit total.

Men till nästa år ska det bli en förändring.

Med hjälp av nya regler.

Förra veckan kunde Sportbladet berätta om vilka förslag formel 1-bossen, Bernie Ecclestone, lagt fram. Nu har han fått gehör.

Internationella bilsportförbundet, FIA, skickade i går flera regeländringar till stallen.

Varje träningstillfälle räknas

– Vi måste göra någonting! Jag hoppas att vi kan klubba igenom de nya reglerna och bestämma oss för att minska kostnaderna vid mötet den 28 oktober, säger FIA:s president Max Mosley till den tyska tidningen Kicker.

– Vi vill ändra kvalificeringen, testerna av bilarna ska upphöra, motorerna ska vara kvar i bilarna under en längre tid och karosserna ska inte ändras så ofta som i dag.

För att göra träningarna mer intressanta ska varje träningstillfälle räknas. På fredagen finns två träningsmöjligheter, 30 minuter per gång och med fem minuters paus. Varje förare får köra max åtta varv och de två bästa tiderna adderas. Den som hoppar över en träning måste räkna med sin sämsta träningstid. På lördagen sker samma sak och de fyra bästa tiderna adderas - det avgör startordningen.

Måste spara fyra miljarder

– Tävlingarna har blivit långtråkiga på grund av Ferrari, det finns inte längre så mycket pengar inom sporten eftersom tv inte betalar lika bra och ryktet om en andra VM-serie gör sponsorerna oroliga, säger Max Mosley.

– Därför måste vi spara 4,6 miljarder kronor, det mesta ska vi spara vid framställandet av motorer, utan att tekniken ska bli lidande.

I dag har hela formel 1 en budget på mellan 20 och 28 miljarder kronor, den ska reduceras med en fjärdedel.

Regeländringarna ska gälla från och med 2003.

Anna Carlsson