Oinspirerad Richardsson gjorde årets sämsta GP

”Det kändes redan på träningen att luften gått ur mig”

SPORTBLADET

Regerande världsmästaren Tony Rickardsson svarade för årets sämsta insats när GP-säsongen avslutades i Sydney.

Nu spelade det ingen roll eftersom guldet redan var klart.

- Det kändes redan på träningen att luften gått ur mig en del, säger han innan det är dags att fira i Sydneynatten.

Finalen, som kördes helt utan svenskar, vanns av Greg Hancock, USA.

Tony inledde tävlingen i Sydney med en heatseger. Sen gick det sämre. Motivationen var helt enkelt inte på topp. Många av de andra förarna hade mycket mer att bevisa och kämpa för och det var avgörande.

- Klart att jag hade hoppats kunna göra ett bättre resultat. Men jag har mycket att fira ändå. Det kommer att bli fullt ös, säger han på telefon till TT.

Redan efter fredagens träning var Tony lite tvivlande. Han gillade den hårda banan men den rätta känslan ville inte infinna sig.

- Det var faktiskt som att åka de allra första varven för säsongen. Jag hade inte kört en tävling på över två veckor. Det var som att luften hade gått ur både mig och teamet, berättar Tony.

Stannar på semester

Världsmästaren kommer att stanna kvar i Australien med sin familj ytterligare några veckor. Det trodde han knappast efter några dagar i landet.

- Jag blev riktigt rastlös och ville åka hem, men det gick inte att boka om mina biljetter. Nu ska jag bara lata mig och ha det riktigt bra, hälsar han.

Nästa säsong har Tony chansen att ta sitt sjätte individuella VM-titel och tangera Ivan Maugers rekord.

Mikael Karlsson och Andreas Jonsson kom längre i tävlingen än Tony, båda var i semifinal. Andreas var tvåa i sin semifinal men gled ut för långt i en sväng varpå Jason Crump kunde passera.

Karlsson till sjukhus

För Mikael Karlsson slutade tävlingen på sjukhus. Efter en lång och mödosam väg hade Mikael lyckats ta sig till semifinal. Där var han trea in i första sväng när tjecken Lukas Dryml fick ett kast och Mikael hade inte en chans att undvika en krasch. Dryml blev utesluten, Mikael fick lämna arenan i ambulans med befarad hjärnskakning. Trots det behöll han sin femteplats i sammandraget och är klar för nästa års GP-säsong.

Vinnaren, Greg Hancock vann VM 1997, har varit mycket bra i slutet på årets säsong. Hancock har bosatt sig i Solna eftersom han detta år inte fick något kontrakt i engelska seriespeedwayen. Han har också flera svenskar i sin stab, bland annat mekanikern Jeff Nilsson som själv haft stora framgångar i motocross.

- Vi har förbättrat oss hela säsongen, säger Hancock till Sky Sport. Och lagom till sista tävlingen fungerade allt som det ska.

Hancock är lagkapten i Rospiggarna som vann SM-guld.

För hemmaförarna, som hade stora förhoppningar när de fick visa upp sig för hemmapubliken blev tävlingen ingen succé. Bäst lyckades Jason Crump som tog tredjeplatsen bakom Hancock och Scott Nicholls. Det betydde att han i sammandraget tog sig förbi Ryan Sullivan och klarade silvermedalj, precis som förra året.

TT