Kenny Bräck undkom jättekrasch i morse

Cartlopp slutade i kaos - nio bilar i våldsam kollision

SPORTBLADET

Cartloppet i Surfers Paradise slutade i kaos.

Nio bilar var inblandade i en våldsam krasch - men som genom ett under skadades ingen förare allvarligt.

Foto: ap
Flera bilar förvandlades till skrot när nio förare kolliderade på den snabba stadsbanan i Surfers Paradise, Australien.

Regnet öste ner över Surfers Paradise, Australien, i morse svensk tid. Uppvärmningen fick avbrytas i det våta vädret och den snabba stadsbanan blev såphal.

När loppet till slut kom iväg kolliderade nio förare. Många av bilarna förvandlades till skrot, och två förare, Tora Takagi och Adrian Fernandez, fick föras till sjukhus med benbrott. Båda kunde dock senare lämna sjukhuset.

- På grund av den ”vattenspray'” bilarna drog upp kunde jag inte se mer än en till två meter framför mig och då startade jag ändå på en fjärdeplats. Längre bak i fältet blir det värre och då är det lätt att det händer incidenter. Speciellt på en trång stadsbana där det inte finns utrymme för minsta felmanöver'', säger Bräck i ett pressmeddelande.

Långsammaste loppet i historien

Efter 90 minuter beslöt tävlingsledningen - efter ett möte med förarna - att starta om racet. Loppet kortades till 50 varv i stället för planerade 70.

Ute på banan liknade den omstartade tvävlingen mest en fars. De flesta varven fick köras under gul flagg och tävlingens snitthastighet, strax under 90 kilometer i timmen, blev den lägsta i Cart-seriens historia.

Med tio varv kvar tvingades man bryta tävlingen helt på grund av en övre tidsgräns.

Kenny Bräck startade som fyra och höll positionen in i mål, 2/10 från en pallplats.

- Vi väntade på tillfälle att försöka köra om. Nu blev det gulflagg och mitt team bestämde sig för att passa på att göra ett av de tre obligatoriska depåstoppen. Några varv senare kom beslut att korta ner samt köra resterande distans bakom pacebilen.

- Eftersom vi ändå var tvungna att göra de obligatoriska depåstoppen och vi inte visste exakt hur många varv distansen skulle bli blev det slumpen som avgjorde loppet', säger Bräck.

Segern gick till rookien Mario Dominguez som tog sin och stallet Herdez första vinst. Patrick Carpentier blev tvåa och Paul Tracy tog tredjeplatsen precis före Bräck.

Anders Bäckström