Svenskarna störtade ner i avgrunden

”Det var en riktigt otäck upplevelse”

Håkan Roos och Anders Vilhelmsson störtar i 110 kilometer i timmen ut över krönet på en sanddyn. Bilen landar efter en luftfärd på cirka 70 meter på hjulen. Svenskarna klarar sig oskadda. Bara ett stag i bakvagnen på bilen går sönder.
SPORTBLADET

Det kunde blivit en svart dag i Dakar-rallyt i går.

Svensken Håkan Roos störtade cirka 20 meter utför ett stup med sin Toyota Landcruiser.

Mirakulöst nog skadade varken han eller kartläsaren Anders Vilhelmsson sig.

- Det var en riktigt otäck upplevelse, säger Roos.

PG AVANCERAR Även mc-föraren PG Lundmark fick känna på en rejäl luftfärd i går - ändå klättrar han från tolfte till nionde plats.

Dakar-rallyt hade nått fram till den sjätte etappen och förarna hade hunnit in i Libyen. Incidenten inträffade när Roos och Vilhelmsson skulle passera en av de många platåerna bland sanddynerna. Det svenska ekipaget missbedömde situationen och flög ut över ett stup - i 110 kilometer i timmen.

Flög 20 meter

- När vi kom upp på platån öppnades en avgrund, vi flög 20 meter upp i luften och 70 meter rakt fram, säger Håkan Roos via presstalesmannen Sven Berggren.

Men svenskarna hade änglavakt. Bilen landade på rätt köl och bara ett stag i i bakvagnen gick sönder.

- Svenskarna är helt oskadda. De hade tur som landade på hjulen och sanden är ju väldigt mjuk, säger Sven Berggren.

Efter den omskakande upplevelsen kunde svenskarna utan problem fortsätta till etappmålet i Ghadames. Trots luftfärden har Roos och Vilhelmsson kunnat avancera.

- Bilen har fungerat perfekt och vi har kunnat passera många bilar. Inte minst har vi nu alla lastbilar bakom oss, säger Håkan Roos.

Håkan Roos gör sitt andra Dakar-rally, medan det är debut för co-drivern Anders Vilhelmsson. Sammanlagt ligger ekipaget på 43:e plats av 132 startande bilar.

PG klättrar i listan

Även den svenske mc-föraren PG Lundmark var inblandad i en våldsam luftfärd, men klarade även han sig oskadd. Och PG avancerar - nu är han uppe på nionde plats av 183 startande i mc-klassen.

Finländaren Ari Vatanen och svenske co-drivern Tina Thörner ligger åtta totalt i bilklassen som leds av Stephane Peterhansel i Mitsubishi.

Jonathan Jeppsson

ARTIKELN HANDLAR OM