Lundmark vann Dakar-sträcka

… och räddade en start i nästa ökenrallyt

SPORTBLADET

Målsättningen kanske inte kan infrias.

Men mc-stjärnan PG Lundmarks Dakarrally är räddat ändå - även nästa år. Det såg han till när han vann lördagens etapp.

- Det känns jättebra. Att vinna en etapp betyder att det nästan är nog för att kunna köra här nästa år också, sade en nöjd Lundmark.

Foto: Tommy Mardell
Lundmark.

Att lördagen blev en dödens dag i Dakarrallyt då den franske kartläsaren Bruno Cauvy förolyckades kanske innebar att norrbottningens segerlycka reducerades en smula.

Men Lundmark är medveten om riskerna och sade inför årets tävling:

- Det här är ingen barnlek, men jag är medveten om riskerna och är beredd att betala priset om något går snett.

När Lundmark kört in som segrare på lördagen och steg in på presskonferens var dödsfallet inte känt. I stället kom snacket att handla kring lyckan av en sträckseger nu när hans målsättning att sluta bland de fem främsta kan bli svårt att infria.

Tappat tid

- Mitt stora mål var att sluta bland de fem bästa sammanlagt. I fredags hade jag problem med bensintanken och förlorade en halvtimme i tid. Jag är rädd att jag tappat lite för mycket tid, sade Lundmark på tävlingens officiella hemsida.

Lundmark är sjua i sammandraget efter tio av 17 etapper och har nästan en halvtimme upp till femteplatsen. Lundmark vann lördagens etapp med 3.47 före fransmannen Cyril Despres. Sammanlagde ledaren Richard Sainct, Frankrike, var 4.34 efter, men leder med drygt elva minuter före Despres. Arvidsjauråkarens etappseger var hans andra i karriären i Dakarrallyt. Även 2001 vann han en delseger. Lördagens etapp var 554 km lång och räknades som en av de lugnare etapperna.

Svårare navigering

Å andra sidan var det första sträckan där GPS-navigering inte var tillåten, vilket gjorde det speciellt svårt i mc-klassen.

- I början var det lite otäckt med navigationen, men jag hade tur och såg många av de andra, berättade Lundmark, som tack vare sträcksegern nu är hoppfull om att kunna finansiera en femte start nästa år.

- Det är en ständig kamp med pengar. Men den här segern är nästan nog för att kunna köra nästa år också.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM